Už jen něco málo přes měsíc zbývá do zahájení letošních Hanáckých slavností v Prostějově, které se uskuteční od 16. do 17. září. Na prostějovský magistrát se stále častěji obracejí občané města, kteří poukazují na fakt, že z prostějovských hodových slavností mizí rok od roku stále více řemeslníků. Právě oni byli velkým zpestřením hodů, obzvláště prezentace dávných řemesel i obyčejných zvyků našich předků.

Bohužel, řemeslníci v posledních letech opravdu mizí z programu Hanáckých slavností, do Prostějova už nejezdí s ukázkami své práce kováři, tkadleny, pekaři, krejčí, ševci a další řemeslníci. Výjimkou bývá tradičně Václav Obr z Čech pod Kosířem, který každoročně před zámkem společně se svými lidmi dává návštěvníkům nahlédnout do tajů řemesla kočárnického.

Úbytku řemeslnických představení během Hanáckých slavností si je vědomé i vedení magistrátu, přesto pracovníci Kulturního klubu Duha, který prostějovské hody organizuje, opět řemeslníky osloví. „Ano, oslovujeme i aktivně drobné výrobce a řemeslníky. Podobných akcí v těchto termínech je však na podzim více po celé republice, prodejci mají také svá oblíbená místa a nemohou být všude najednou. Někteří přijíždějí i přes celou republiku v podstatě na jeden den, takže musí i zvážit ekonomickou stránku a přihlédnout i na počasí,“ přibližuje těžkosti v organizaci Lenka Gartnerová, referent informační služby prostějovského magistrátu.

Potíž je prý i v tom, že někteří zájemci o stánek na náměstí do Prostějova ani nepřijedou, přestože svoji účast dříve slíbili. „Vždy nepřijede bez omluvy pět až sedm stánkařů, což má vliv i na jejich obsazování v dalších letech,“ potvrdila Gartnerová a k zájmu běžných stánkařů o účast při Hanáckých slavnostech v Prostějově dodala: „Každoročně je převis poptávky v průměru o čtyřicet procent, což znamená, že musíme většinou až padesát trhovců odmítnout kvůli nedostatku prodejních míst.“