Před sedmi lety hokejový klub SK Prostějov 1913 zachránil další existenci mládeže v tomto divácky oblíbeném ledovém sportu. Od té doby se snaží místní talenty kvalitně vychovávat. Teď navíc vedení eskáčka přichází s bombastickou novinkou: téměř výhradně z Prostějováků různého věku vytvořilo tým dospělých, který už zanedlouho vstoupí do Krajské ligy mužů 2023/2024! A PROSTĚJOVSKÝ Večerník se stal exkluzivním mediálním partnerem, tudíž se můžete těšit v každém čísle nejen na pravidelné zpravodajství z chodu „A“-týmu eskáčka, ale i nejrůznější novinky, rozhovory a pokračovat budeme i v servisu z dění v mládežnickém hokeji.

Celý projekt byl oficiálně představen první zářijový den na tiskové konferenci v Národním sportovním centru Prostějov. Setkání s médii moderoval výkonný ředitel SK 1913 Petr Fridrich, jenž představil všechny přítomné kolegy a postupně jim dával slovo. Jako první promluvil jednatel tradiční hanácké sportovní organizace se stodesetiletou tradicí Karel Piňos.

„Naše základní myšlenka je dělat hokej v našem krásném městě s prostějovskými hráči, realizačním týmem i vedením klubu pro zdejší lidi, obyvatele a fanoušky Prostějova. Mužstvo je přitom složeno jak ze zkušených matadorů slavných jmen, kteří tady hokejově vyrostli a budou pro příznivce jistě velkým lákadlem, tak z odchovanců našich mládežnických družstev, kteří tím budou dostávat prostor i příležitost v dospělé kategorii. A zároveň přebírat zkušenosti od ostřílených parťáků, dál se herně rozvíjet. Chceme prostě hokejem bavit místní lidi, neboť Prostějov je hokejové město a tenhle sport je zde fenoménem. Do všeho jdeme s velkou energií i chutí,“ pronesl v tiskové zprávě karel Piňos, jednatel klubu. „Jsme moc rádi za výraznou podporu statutárního města Prostějov, hlavním partnerem oddílu je firma Laser Technology a také Wissconsin,“ přidal.

Následně promluvil člen správní rady výkonného výboru SK Prostějov 1913 Radek Mudrla, v jehož hlavě se nápad zastřešit mládežnické výběry klubu mužským celkem zrodil. „Moje myšlenka byla taková, aby kluci vyrůstající v naší mládeži nemuseli po přechodu mezi dospělé složitě hledat místo jinde, nebo třeba i předčasně končit s kariérou. Teď máme svůj vlastní tým mužů, kde kluci z juniorky SK 1913 dostanou šanci nastupovat po boku zkušených borců, kteří toho mají hodně za sebou a v hokeji něčeho dosáhli. Pro mladé hráče jde o zajímavou výzvu i velkou motivaci, navíc pod vedením trenéra Michala Janečka, který je zároveň koučem našeho juniorského kolektivu a má tak o místních nadějích dokonalý přehled. Prioritou tedy je možnost mladých prostějovských hokejistů pokračovat dál v mužské kategorii tady doma místo toho, aby se sportem třeba úplně skončili,“ nastínil Mudrla, faktický šéf klubu.

Po něm přidal svůj pohled zmíněný lodivod Michal Janeček. „Jak už bylo řečeno, co do složení mančaftu to máme promíchané ze starších i mladších hráčů tak, aby ti ostřílení předávali zkušenosti mladým, pomáhali jim v hokejovém růstu a ukázali správný směr, jak mezi dospělými hrát,“ byl hlavní trenér na úvod stručný.

Co připojil jeden z jeho svěřenců, známý brankář Dalibor Sedlář? „Mně osobně se moc líbila vize toho, že se tu sejde parta jak zkušených hokejistů, se kterými jsem i já dřív hrával, tak mladých kluků jakožto odchovanců našeho klubu. Já osobně jsem po skončení aktivní kariéry přešel na pozici trenéra gólmanů v eskáčku, teď se znovu vracím mezi tyče a s dalšími staršími parťáky chceme pomáhat mladým se rozvíjet, zlepšovat. Společně jsme vytvořili skvělou partu, nálada v mančaftu je zatím výborná a moc se těšíme na start soutěže,“ prohlásil strážce svatyně.

Mezi aktéry tiskovky nechyběl ani renomovaný hokejový odborník a psycholog proslavený nejen dlouholetým působením u Jágr Teamu Marián Jelínek, který se stal ambasadorem i konzultantem celého projektu. „Jako jediný zde nejsem z Prostějova, na druhou stranu jsem s tímto městem úzce spojený díky třicetiletému přátelství s Petrem Fridrichem a našemu pravidelnému dřívějšímu působení Jágr Teamu tady. Kromě toho znám i Radka Mudrlu z byznysu. A když mi kluci představovali svou vizi, vzpomněl jsem si na sebe jako mladého hráče. Tenkrát mě přesně tohle trápilo v Českých Budějovicích, kde jsme s mnoha kamarády po přechodu do mužů putovali na tribunu, kde spousta z nás kvůli nemožnosti pokračovat v áčku s hokejem skončila. Proto se mi líbí myšlenka vytvořit mužstvo navazující na mládežnické výběry, kde budou mladíci hrát dál, navíc doma. Byť třeba ne na profesionální úrovni. Vždyť pouze jedno procento hráčů, kteří s hokejem jako malí začnou, se jím v dospělosti živí. Mnohem důležitější je z mého pohledu obecně sportovat, mít možnost dlouhodobě dělat své milované odvětví. Proto se mi vize SK Prostějov 1913 líbí a chci mu svým dílem pomáhat,“ zdůraznil Marián Jelínek.

Svůj náhled na věc připojil rovněž osobně přítomný primátor statutárního města Prostějov František Jura. „Pocházím ze sportovního prostředí, a proto tuhle aktivitu velice vítám. Naprosto zásadní myšlenkou celého projektu za mě je dávat příležitost vlastním mladým odchovancům pokračovat ve svém klubu i po přechodu do mužské kategorie. Není přitom nejdůležitější být za každou cenu hokejovým profesionálem, ale dělat sport s láskou a pro radost tak, aby mě bavil. Z takových lidí pak vyrostou správní chlapi, v kolektivu se naučí určitému režimu, povinnostem i chování. Líbí se mi, že nově vytvořený tým SK Prostějov 1913 společně tvoří zkušení borci známých jmen minulosti a právě mladí, dohromady to je hodně zajímavý a jistě i kvalitní tým, na který věřím, že budou chodit lidi. Z mého pohledu tedy výborná myšlenka, kterou jako město Prostějov rádi budeme podporovat,“ nechal se slyšet František Jura.

Co do jmen je hráčský kádr nově vzniklého A-mužstva SK PV 1913 skutečně atraktivní, pro prostějovské fanoušky nadmíru lákavý. Vždyť do něj patří například Marek Černošek, Michal Černý, Václav Meidl, Lubomír Korhoň, Lukáš Duba, Jakub Čuřík, Petr Haluza, Ivo Peštuka a Zdeněk Novosad, ale též Robert Jedlička, Tomáš Berčák, Ivo Kučera, Patrik Liška, David Rek či Dan Píchal.

Tedy buď přímo místní rodáci, nebo plejeři svázaní s městem na Hané dlouholetým působením v jeho barvách. K nim se tedy přidávají současní mladíci z řad klubových odchovanců a dohromady tak vznikl ambiciózní soubor papírově patřící ke spolufavoritům nadcházejícího ročníku Krajské ligy mužů Jihomoravského a Zlínského kraje. Tu eskáčko odstartuje 16. září v Břeclavi, domácí premiéru pak odehraje na státní svátek 28. září proti Uherskému Hradišti. „Chceme se hned od začátku prezentovat co nejlepším hokejem, dělat fandům radost a přivádět je v hojném počtu do hlediště. Na druhou stranu nijak netlačíme na to, abychom okamžitě na konci první sezóny existence našeho mužského áčka museli postoupit do druhé ligy, ačkoliv i na takovou variantu bychom byli připraveni. Prioritou však je dávat velký prostor těm našim mladým odchovancům, kteří si to zaslouží a o místo se poperou. Věříme, že pro všechny naše mládežníky je vznik klubového A-týmu dospělých obrovskou motivací pracovat na sobě, makat a pokračovat s hokejem. Současně doufáme v co největší podporu příznivců, naším jednoznačným cílem je, aby se lidi při domácích zápasech SK Prostějov 1913 pokud možno parádně bavili,“ shodli se Karel Piňos a Radek Mudrla.

Na vlastním ledě prostějovského zimního stadionu bude eskáčko nastupovat převážně o nedělích se začátkem v 17.00 hodin, čtvrteční duely odstartují vždy o hodinu později. Vstupné pro muže nad 18 let bylo stanoveno na lidových 50 korun, přičemž ženy, mládež a děti mohou přijít zdarma. V ceně lístku pro platící je navíc jeden nápoj (pivo Radegast desítka nebo ovocné Pomelo) také zadarmo, kromě toho jeden z partnerů (firma Vosíme) bude zájemcům během druhé přestávky dopravovat přímo na zimák jídelní občerstvení v podobě chutné pizzy. Bonbónkem při domácích střetnutích se pak stane bohatý doprovodný program s hodnotnými cenami včetně mimořádné hlavní výhry. „Chceme diváky bavit jak na ledě, tak mimo něj. Naším přáním je připravit jim pokaždé takovou malou show, aby se potěšili nejen hokejem svých kamarádů,“ vyložil Petr Fridrich.

V základní části devítičlenné soutěže se utká třikrát každý s každým, což dohromady dá čtyřiadvacet zápasů, tedy dvanáct na vlastním kluzišti. Dlouhodobá fáze skončí 18. února, načež prvních osm celků tabulky postoupí do play-off. Hanáci v úvodním přípravném mači porazili Blansko 6:3, další dva přáteláky absolvují 6. září v Boskovicích a 13. září generálku na KL 2023/24 v Moravské Třebové. Právě v těchto dnech se přitom spouští prodej v bohatě zásobeném Fan Shopu, kde si zájemci mohou koupit klubové suvenýry (dresy, mikiny, trička, šály, kšiltovky, podsedáky, hrníčky atd.).

Každopádně stěžejním poselstvím SK PV 1913 je maximální provázanost se statutárním městem Prostějov, jehož znak figuruje v upraveném logu hanáckého klubu. A na dresech je kromě tohoto velkého loga i názvu města také jeho panoráma s dominantou radnice. „Chceme Prostějov reprezentovat nejlépe, jak jen to půjde. V duchu hesla: Za náš klub, za naše město!“

 

Další zajímavosti, soupisku "A"-týmu SK Prostějov 1913 i exkluzivní rozhovory z tiskové konference najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 4. září