Jak stojí hned v úvodu tiskové zprávy SK Prostějov 1913, vznik mužského A-týmu pod křídly tohoto klubu se sto deset let trvající tradicí je opravdu přelomovou událostí v historii místního hokeje. Hlavně z toho důvodu, že jde o projekt Prostějovanů pro Prostějovany.

Ve městě působícím prvoligovým Jestřábům samozřejmě eskáčko nemůže čistě sportovní kvalitou konkurovat, neboť jeho nově poskládaný výběr dospělých bude působit v krajské lize. A byť by třeba hned za rok postoupil do druhé ligy, stále půjde o nižší soutěž v porovnání s LHK.

Jinak ale dlouhodobě chystaný, podrobně promyšlený, skvěle připravený a bombasticky rozjetý projekt SK 1913 může s počínáním ptačích dravců směle soupeřit v čemkoliv. V rukou přitom drží řadu silných trumfů týkajících se oblastí, kde naopak elhákáčko dlouhodobě poněkud strádá.

Na mysli mám především dvě věci. Jestřábí kádr tvoří téměř výhradně hráči odjinud, zatímco eskáčko sází veskrze na prostějovské borce, včetně hvězd minulosti i vlastních odchovanců. A obrovský rozdíl je ve výši vstupného a vůbec komunikaci s veřejností a fanoušky. I proto má nový mančaft SK PV 1913 ohromný potenciál. Zvlášť pro zdejší patrioty.