Závěrečným koncertem Prostějovského kulturního léta se ve čtvrtek stalo vystoupení pražské kapely Jelen. Ta v našem městě vystoupila v rámci oslav svého kulatého jubilea, přičemž turné vyvrcholí 2. prosince 2023 v O2 areně. Hity Magdaléna, Jelen, Co bylo dál, Klidná jako voda, Jediný co chci, Ještě jednu noc dokázaly, že dvě Ceny Anděl kapela Jelen získala naprosto oprávněně. Role předskokanů se ujala prostějovská legenda, kapela KEKS, Ekocentrum Iris pak nabídlo nejmenším návštěvníkům soutěže, jak jinak než lesní.

Dne 17. ledna 2023 to bylo deset let, kdy se v pražském klubu u Staré paní uskutečnilo první veřejné vystoupení skupiny Jelen. Písničkář Jindra Polák, Martin Kasal a Ondřej Málek představili živě nepočetnému publiku pár svých písní a hudebních nápadů. Muzikantská chemie zafungovala. Kapela přizvala další muzikanty a během let nečekaně vstoupila mezi nejoblíbenější interprety na české scéně.

A důvod? Tím je podle frontmana kapely Jindry Poláka fakt, že žádné žánry a škatulky nikdy neřešili. Od začátku věděli, že všichni v kapele cítí muziku podobně, i když každý pochází z jiného hudebního zázemí a poslouchá trochu jinou hudbu. Ale právě mix všech inspirací, které jednotliví muzikanti do tvorby přináší, dělá Jelena Jelenem. „Naše muzika se vyvíjí společně s námi, s našimi životními zkušenostmi. My se jí hlavně snažíme nestát v cestě a dát jí vždycky to, o co si říká, co potřebuje. Ve výsledku je pro nás jediné důležitým měřítkem to, abychom si za každou písní stoprocentně stáli,“ dodal Jindra.

Do Prostějova s interprety přijela i zpěvačka Kateřina Marie Tichá, která je pravidelným hostem kapely už od roku 2013. Představila nejen vlastní tvorbu, ale s Jindrou Polákem dala i duet Co bude dál. „Bylo to parádní, hlavně jak nás natahovali s Magdalenou, kterou zahráli až na konec. A my kvůli téhle písničce s holkama přišly,“ smála se Zdenka Marková.

 

„Jsem velmi ráda, že kapela přijala naše pozvání a byla tím správným zakončením hudebního prázdninového programu. Její písničky zná asi každý, o čemž svědčilo nejen zaplněné náměstí, ale i zpěv publika, který většinu hitů doprovázel,“ doplnila první. náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová. Zároveň přidala pozvání na koncert Kristiny, která rozezpívá Prostějov již tento pátek 8. září v rámci programu k 30. výročí vzniku České republiky.

A Večerník přidává, že máme pro vás připravený exkluzivní rozhovor s frontmanem skupiny Jelen Jindrou Polákem, který najdete už v příštím čísle.