Určitě každý majitel nemovitosti se zahradou nebo předzahrádkou chce mít na svém pozemku kvalitní zelený pažit. Ať už přímo na zahradě, nebo před domem, kde se o trávník také často staráme, abychom měli z vlastního bydlení ten nejlepší pocit. Vypěstovat si opravdu krásný a zelený trávník není nic jednoduchého. Po jarním pohnojení a hlavně vertikutaci musíme dbát na správnou závlahu během letních měsíců a hlavně na správný postup při sečení.

Tráva je rostlina jako každá jiná a tak i ona potřebuje pravidelnou závlahu. Na pravidelnost se u přírody spolehnout nemůžeme, a tak se občas stáváme svědky toho, jak nám travní koberec schne před očima. Trávník se může dokonce zcela spálit, pokud jej bez ohledu na předpověď počasí posekáme velmi nakrátko a nastane dlouhé období sucha a horka. Víme-li dopředu o takovém období, ponecháme trávu vzrostlejší. Delší tráva totiž mnohem lépe snáší nedostatek vláhy a vysoké teploty. Řešení těchto situací nabízí automatické závlahové systémy, které zavlažují i s ohledem na množství přírodních srážek. Se správně navrženým závlahovým systémem budete mít trávník sytě zelený po celou dobu jeho vegetace.

Vzhled trávníku ovlivňují také estetické aspekty, jakými jsou tvar a rozdělení zelených ploch, integrace chodníčků, ale také úprava okrajů trávníku například kolem květinových záhonů. Kraje trávníků můžete udržovat vyžínačem, speciální motorovou frézou nebo rýčem. Nevhodný je však klasický prohnutý rýč – na úpravu okrajů trávníku je třeba použít rýč plochý.

Pro každý trávník je ale potřeba správná sekačka! Může se zdát, že sečení trávy nemá na vzhled trávníku žádný vliv, ovšem opak je pravdou. Chcete-li, aby vaše zahrada vypadala jakou louka, budete ji sekat třeba jen třikrát do roka. V takovém případě ji těžko posečete jinak než sekačkou bubnovou, která je předurčena pro sečení vysoké trávy. Pro údržbu anglických trávníků byly sestrojeny vřetenové sekačky, které trávu nesekají, nýbrž stříhají. Tráva díky tomu netrpí stresem a nezasychají jí konečky stébel. Chcete-li mít neustále perfektně střižený trávník, kdykoliv si přivedete neplánovanou návštěvu, pak sáhněte po robotické sekačce, která seče trávu neustále dnem i nocí. Nejčastěji se však využívá pro údržbu trávníku sekačka rotační ať již s obsluhou kráčející za ní, nebo s obsluhou sedící pohodlně na zahradním traktoru, který nese rotační žací ústrojí pod sebou. Ať tak, či onak, vždy je dobré dodržet tato doporučení:

 

* trávník sekejte alespoň jednou týdně

* v případě mulčování jej sekejte častěji, třeba i obden

* snažte se sekat trávu, když je suchá, jde to mnohem lépe

* v suchých obdobích bez zálivky sekejte méně často a nechávejte trávu delší

* udržujte žací nůž vždy ostrý, aby se tráva sečením netřepila

 

Speciální přílohu VEČERNÍK V KUCHYNI & BYDLENÍ a ZAHRADA můžete i nadále zakouoit v redakci PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku ve Vrahovické ulici