V neděli 10. září se uskuteční tradiční Den pro rodinu vlastní i náhradní. Nedělní program se letos stěhuje ze Smetanových sadů na hrad Helfštýn, který návštěvníkům nabídne řadu aktivit. Program odstartuje o půl desáté dopoledne. Akce se koná v rámci Týdne (pro) pěstounství. V rámci Dní evropského kulturního dědictví mají všichni návštěvníci vstup nejen na akci, ale i na hrad zcela zdarma.

Příjemný den plný zábavy a informací k náhradnímu rodičovství připravuje Olomoucký kraj ve spolupráci s hradem Helfštýn, za účasti organizací, které pracují s pěstounskými rodinami.

Akce láká k setkání rodin a společnému trávení volného času. Mottem letošní akce je nejen oslava rodičovství, ale také pěstounství, které nabývá na stále větším významu. Je vnímána potřeba zvýšení povědomí celé veřejnosti o smyslu pěstounské péče s cílem vyvrátit mýty o ní a zvýšit počet zájemců o pěstounskou péči.

Den pro rodinu vlastní i náhradní je jedinečnou příležitostí pro setkání rodin, náhradních rodičů, ale i zájemců o oblast náhradního rodičovství. Nejen pro ně, ale pro všechny účastníky akce, je připraven jedinečný zábavný i poučný program.

Na akci se kromě hlavních organizátorů podílí i organizace doprovázející pěstounské rodiny: Náruč dětem, Centrum pro rodinu a děti Olomouc, Maltézská pomoc, Na dlani, Dobrá rodina, SOS dětské vesničky, ISIS: Občanské sdružení pro pomoc náhradním rodinám, Spolu pro rodinu, Středisko sociální prevence Olomouc, Eurotopia, Vlaštovky a další.

Akce se koná za podpory Olomouckého kraje, záštitu nad akcí převzal Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro sociální oblast.