Přestože se situace s nově nakaženými pacienty v celé republice stabilizovala, minulý čtvrtek vláda ČR rozhodla o dalším zpřísnění proticovidových opatření. Zdůvodnila to změnou trendu ve vývoji epidemie a obavami z šíření takzvané britské mutace. Večerník přináší svým čtenářům stručný přehled hlavních změn. Většina z nich platí už od soboty 30. ledna, další od pondělí 1. února.

Omezení pohybu

* Vláda nařídila, aby lidé omezili kontakty s jinými osobami než se členy domácnosti na nezbytně nutnou míru.

* Lidé budou moci cestovat pouze do vlastních rekreačních objektů, v nich mají být pouze členové jedné domácnosti.

* Ubytovací služby budou moci využívat pouze osoby na služební cestě, ale bez dalšího doprovodu. Budou se také muset prokázat písemným potvrzením od zaměstnavatele či objednatele služby.

* Pro veřejnost se uzavírají vleky a lanovky. V provozu budou jen ty, které jsou důležité pro dopravní obslužnost, energetiku či záchranáře.

* Vláda zakázala pobyt cizinců na území České republiky, pokud od soboty přijedou z jiných důvodů než kvůli práci, škole, za příbuznými nebo na nějakou povolenou akci nebo pokud přicestovali v rozporu s opatřeními ministerstva zdravotnictví. 

Trhy a mobilní prodejny

* Z dosud platných výjimek byly nově zcela vyňaty prodeje zboží na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách.

* Povolen zůstává jen provoz těch mobilních prodejen, které zajišťují prodej potravin a drogistického zboží v obcích, kde není možné toto zboží zakoupit v jiné provozovně.

Návštěvy v nemocnicích

* Obnovuje se zákaz návštěv pacientů v nemocnicích u lidí na lůžkách akutní péče.

* Výjimku mají za přísnějších podmínek třetí osoby při porodu, návštěvy pacientů s omezenou svéprávností a návštěvy pacientů v hospicech a dalších pacientů v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění.

Respirátory v autoškolách

* V autoškolách budou muset instruktoři i žáci využívat nově respirátory třídy FFP2 nebo KN95. Dále ale budou moci řidičské lekce fungovat.

* Nošení respirátorů na rizikových místech povinné nebude, jak vláda zvažovala, kabinet je ale jako ochranu doporučuje. 

Více hrazených testů

* Lidé se budou moci nechat zdarma testovat na covid-19 každé tři dny. Nyní na test zájemci mohou po pěti dnech. Toto opatření, které vychází vstříc především pendlerům, má podle ministra zdravotnictví Jana Blatného platit od pondělí 1. února.