Nelehký start do extraligy žen ČR 2023/2024 čeká volejbalistky VK Prostějov. Nový ročník elitní tuzemské soutěže zahájí v sobotu 7. října od 18.00 hodin na palubovce Šelem Brno, tedy obhájkyň stříbra z minulé sezóny. Půjde tak o jeden ze zápasových šlágrů úvodního kola.

Jihomoravanky však nepůjdou do nadcházejícího střetnutí ani zdaleka v takové sestavě, s níž na jaře ve finále končily. Právě naopak, odešel jim takřka celý základ. Počet letních odchodů z brněnského klubu se totiž dohromady vyšplhal na osm jmen.

Kdo konkrétně nepokračuje? Univerzálka Aneta Havlíčková, smečařky Marie Kozubíková, Hanna Kyrychenko, Tereza Pluhařová, Anna Šotkovská a Eva Beránková, blokařka Lenka Podhrázká i nahrávačka Anhelina Dubianska. Některé přestoupily jinam, další přerušily či ukončily kariéru.

Navíc došlo ke změně také na postu hlavního trenéra, kde dosavadního kouče Ondřeje Boulu nahradil zkušený Jaroslav Vlk. Co posily? Mladá prostějovská odchovankyně Andrea Píchalová na libero, ostřílená a extrémně vysoká Simona Janečková na smeč (naposledy nastupovala za prvoligové B-družstvo vékáčka), jiná smečařka (ovšem mladší) Antonie Kelnárová z Olympu Praha.

A čerstvě v polovině minulého týdne Šelmy angažovaly finskou reprezentační univerzálku Yasmine Madsen. Z klíčových opor loňského kolektivu zůstaly nahrávačka Pavla Šmídová, blokařka či smečařka Anna Širůčková nebo libero Adéla Chevalierová. Nicméně kádr Brňanek je momentálně dost úzký, ve středečním turnajovém duelu porazily Vídeň v počtu jen devíti plejerek.

„Nedokážu předem úplně odhadnout, jaký průběh a kvalitu může mít naše sobotní utkání v Brně. Každopádně první zápasy nové sezóny bývají většinou nervózní. O soupeři mám nějaké informace, byl jsem se ve středu podívat na jeho přáteláku se Schwechatem, který neměl zrovna moc vysokou úroveň. Možná Šelmy neodkryly všechny své karty,“ odtušil hlavní trenér VK Michal Matušov.

„Navzdory veškerým informacím, jež holkám dám o protivníkovi, si však myslím, že vzájemné střetnutí bude především o naší kvalitě, o naší součinnosti na hřišti a celkovém výkonu, jaký podáme. Proto potřebujeme zahrát co nejvíc dobře,“ zdůraznil Matušov, který by měl mít k dispozici kromě dlouhodobě zraněných Kláry Faltínové a Jéssicy Silva kompletní mančaft. Tedy včetně nové posily Jade Cholet po jejím návratu z Francie, kde si vyřizovala potřebné věci.