„Ahoj! Jsem veselé, věčně hladové, hyperaktivní a zvídavé morče. Narodilo jsem se 25. 9. 2016 a mám v plánu tu ještě dlouho být,“ takto se představuje Charlie na „svém“ instagramovém profilu.

Nedávno jsem zjistil, že cílem sedmileté dcerky jedné z mých sestřenic je sehnat pro své morče stovku sledujících na Instagramu. Zatím jich totiž prý má pouze 74. Docela mě to překvapilo. To, že se hlodavci nemnoží pouze v ulicích Prostějova, ale také na sociálních sítích, mi dosud unikalo. Když jsem se tedy na Charlieho koukl, objevil jsem snímky morčete s natí od mrkve, s ovladačem na herní konzoli, pod vánočním stromečkem či video, na němž se zvířátko točí v kruhu. Lehce mě to pobavilo, ale rozhodně to nebylo nic, bez čeho bych si svůj život nedokázal představit. Jenže neplatí totéž téměř o všem, čím trávíme svůj volný čas?

 

Ano, vedení instagramového účtu u morčete může na první pohled vypadat jako bizarní způsob, jak mařit svůj čas. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že sedmiletá dívka se nestará pouze o virtuální profil svého mazlíčka, ale mnohem víc o zvíře jako takové: krmí jej, dává mu vodu, mění mu podestýlku, cvičí s ním nové triky a v neposlední řadě ho prostě má ráda.

Proč by mu tedy v takovém případě nemohla zřídit profil na sociálních sítích? Obzvláště pokud na ně umístí zhruba jednu fotku za dva měsíce? Oč je takové chování „normálnější“ ve srovnání s tím, pokud na sociální sítě fotíme každý druhý den buď sami sebe, nebo třeba to, co se zrovna chystáme sníst? Navíc tímto způsobem strávíme méně času, než když se pravidelně pouštíme do „diskusí“ s lidmi, jejichž názory jsou krajně odlišné od těch našich, a ani jeden z nás přitom na tom nehodlá nic měnit.

Starat se s rozumem o instagramový profil vlastního morčete mi tak ve finále přijde smysluplnější než o ten vlastní. Ostatně takové morče může mít mnohem zajímavější život než mnohý člověk. Obzvláště takový, který se řídí heslem, „kolik účtu na sociálních sítích máš, tolikrát jsi člověkem“. Takoví lidé sice zvládají žít hned několik životů, ale ani jeden z nich za to nestojí.