Více než tři desítky žadatelů uspěly v dotačním programu na podporu aktivit v oblasti životního prostředí a zemědělství, tentokrát se zaměřením na aleje. Díky tomu přibydou v kraji desítky stromů.

„Program na podporu aktivit v oblasti životního prostředí a zemědělství jsme letos mimořádně vyhlásili ještě jednou, chtěli jsme speciálně podpořit péči o stromy a zeleň. Jsem rád, že se sešlo tolik kvalitních projektů, kterým jsme tak dopomohli k realizaci,“ uvedl Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství.

Peníze na nové stromořadí získala například obec Charváty, nové platany vysadí Loštice a Mladějovice dostanou podporu na výsadbu lip. O peníze na výsadbu stromů i dalších dřevin mohou žádat jak obce, tak i právnické nebo fyzické osoby.

Dotace jsou určené také na péči o staré stromy. Podobně jako například v Klokočí, kde krajské peníze pomohou s obnovou historické Masarykovy aleje. „Jde o lipovou alej, která má už přes sto let. Musíme na ní provést ozdravný a odlehčovací řez, aby koruny stromů nebyly přetížené – jsou totiž poměrně košaté,“ doplnil Marek Dohnal, starosta Klokočí.