Velká sláva panuje v těchto dnech v oddělení opic v naší krajské zoo na Svatém Kopečku. Na svět tam přišla hned dvě mláďata nejmenších primátů na světě – kriticky ohrožených kosmanů zakrslých.

„Kromě toho, že jsou nejmenší na světě, jsou tyto opičky zvláštní i tím, že matky je pouze kojí a ostatní péči zajišťují otcové a ostatní členové rodiny,“ prozradila Večerníku mluvčí zoo Iveta Gronská s tím, že byť tito primáti žijí ve skupinách, rodí pouze jedna dominantní samice. „Ostatní mají dokonce pozastavenou ovulaci,“ doplnila Gronská.

Malí kosmánci váží sotva 7 gramů. V dospělosti budou mít váhu kolem deseti deka a budou skvělí skokani, kdy z klidu dokáží doskočit až do vzdálenosti pěti metrů. Přestože nejsou příliš nároční na prostor, stačí jim domeček pro panenky, hrozí jim vyhynutí. Pomalu totiž mizí jejich přirozené prostředí – deštné pralesy v Jižní Americe. Navíc jsou vyhledávanou pochoutkou pro dravce a hady.

Svatokopecká zoo dělá pro záchranu těchto nejmenších příbuzných člověka maximum. Kosmany zakrslé chová od roku 1994 a úspěšně již odchovala 136 mláďat. Šestadvaceti mláďaty se na tomto čísle podílí současný velice plodný chovný pár.

Návštěvníci už mohou tyto opičky, které jsou v mnoha zemích na světě chovány jako domácí mazlíčci, pozorovat v pavilonu opic v ZOO na Svatém Kopečku v Olomouci.