Stavba potřebného severního obchvatu Prostějova pokračuje i navzdory koronavirové pandemii. Nedávno byl v souvislosti s tímto projektem postaven první most, který se stane součástí oblíbené cyklostezky spojující Prostějov se Smržicemi. Ta se však v současné době právě i kvůli budování obchvatu dá zdolat jen s obtížemi.

Severní obchvat by měl být dokončen začátkem příštího roku. „Vše jede podle harmonogramu a vypadá to, že bude dokončeno v termínu. Nedávno vznikl most, který bude součástí cyklostezky. To nejtěžší nás však teprve čeká. Půjde o vybudování druhého mostu nad silnicí vedoucí do Kostelce na Hané. K tomu by mělo dojít na jaře, nyní jsou již vystavěny pilíře. Během montáže mostu bude komunikace na zhruba dva dny uzavřena. Na delší dobu by to být nemělo,“ shrnul pro Večerník aktuální stav Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek prostějovského primátora zodpovědný za investice s tím, že přesný termín uzavírky zatím není znám.  

Zajímavostí je, že část nově budovaného obchvatu bude v dohledné době již zpřístupněna řidičům. Ale jen některým. „Souvisí to s rozsáhlou přeložkou inženýrských sítí u rondelu nedaleko Teska, což bude spojeno s uzavírkou. Aby bylo možné zajistit obslužnost zdejších firem, budou moci jejich zaměstnanci část nového obchvatu po dobu stavby využívat. Teprve pak se na něj položí finální vrstva asfaltu,“ upozornil Rozehnal.

Severní obchvat Prostějova by po svém dokončení měl alespoň částečně ulevit dlouhodobě přetížené Olomoucké ulici. Jeho stavba se dlouho plánovala, se stavbou se nakonec začalo v létě 2019. Akce z podstatné části financovaná Olomouckým krajem přijde na 355 milionů korun.