Přitahují vás zápasy v bahně? Máte rádi bahenní koupele? Či by vás zajímalo, jaké to je běžet z bláta do louže? Pokud jste si alespoň na jednu otázku odpověděli kladně, pak pro vás letošní Zimní běh přes Kosíř byl přesně tou pravou akcí. Tradiční Memoriál ing. Květoslava Křížka uplynulou sobotu 6. ledna nabídl skutečnou bahenní show. Navzdory nesnadným podmínkám všech 167 amatérských sportovců po více jak 10 kilometrech doběhlo do cíle před areálem Lázní Slatinice. Vrátili se tam nejen zdraví, ale také na výsost spokojení.

 

Všeobecně se míní, že dostat se z bláta do louže není vůbec nic záviděníhodného. Každý pozitivně smýšlející člověk však ví, že není až tak důležité, v jaké situaci se ocitne, jako to, jak se k ní on sám postaví. A přesně takoví lidé se sešli na Tři krále ve Slatinicích na startu 45. ročníku Zimního běhu přes Kosíř.

Vzhledem k nebývale teplému počasí a drobnému dešti se oblíbená trať vedoucí z prostoru před lázněmi ve Slatinicích až na vrchol hanáckého Mont Blancu změnila ve skutečný bahenní tobogán. Zatímco nahoru to běžcům neustále klouzalo, dolů už jim to místy jelo opravdu jako po másle. Přesto se do cíle ve zdraví dostali všichni. „Při běhu jsem si připadala jako v dětské písničce Když jsem já sloužil. V uších mi neustále dokola zněla slova A ta kačka bláto tlačká,“ svěřila se v cíli usměvavá běžkyně Kateřina.

Organizátorům se u příležitosti 45. ročníku jednoho z nejstarších běhů v kraji podařilo vrátit běh na původní trasu se startem a cílem v prostoru před areálem Lázní Slatinice. „Vzhledem k hroznému počasí jsme ani nečekali tak vysokou účast. Včetně dětských běhů se do pohybu dalo téměř dvě stě běžců. Všichni byli rádi, nenašel se ani jeden, který by v cíli nadával,“ shrnul tradiční organizátor Josef Vozňák, který si pochvaloval zejména skvělou spolupráci s Lázněmi Slatinice. „Přestože jsou nyní zavřené, poskytlo nám vedení zázemí v informačním centru a částečně i v prostoru hlavní budovy,“ zdůraznil Vozňák, který rovněž poděkoval obci Slatinice včetně místních hasičů, kteří pomáhali odklonit dopravu. „Příští rok se tu určitě sejdeme zase a možná bude k dispozici i lázeňský bazén,“ uzavřel Josef Vozňák.

Zimním během přes Kosíř pro letošek odstartoval seriál Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje známý jako Liga 100. Ten po celý rok bude nabízet spoustu zajímavých běhů krásnou přírodou celého regionu. Jeho další díl se bude konat už v neděli 21. ledna, kdy přijde na řadu Slavonínská desítka se zázemím u hřiště v místní části Olomouce.