Celkem 604 narozených dětí, z toho čtyřikrát dvojčata. A opět vedl počet chlapců nad děvčátky. Nejplodnějším měsícem roku 2023 v porodnici Nemocnice AGEL Prostějov byl srpen. Jak ovšem vyplývá z čerstvě vydané statistiky, počet narozených dětí se v Prostějově opět rapidně snížil.

 

„Chlapců v roce 2023 přišlo v prostějovské porodnici na svět 312, děvčat 292. Rodiče pro svá miminka volili nejčastěji tradiční jména. U chlapců to byl Jakub, David, Dominik či Adam. Nouze ale nebyla ani o jména netradiční jako například Brian, Dmytro, Joakim, Kemal či Leonardo. U děvčátek byla nejčastějšími jmény Eliška, Laura, Tereza, Viktorie nebo Emma. Na svět ale přišla i Amélie, Aria, Dilara nebo Naile,“ uvedla Gabriela Lefenda, mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

Nejvíce dětí se v porodnici Nemocnice AGEL Prostějov narodilo v měsíci srpnu, přesně 64. Naopak nejméně jich přišlo na svět v měsíci červnu, a to 36. V roce 2022 se v porodnici Nemocnice AGEL Prostějov narodilo 697 dětí, tudíž v roce 2023 došlo k dalšímu poklesu porodnosti.