Je uznávaným volejbalovým odborníkem a žijící legendou trenérské profese sportu pod vysokou sítí v České republice, co do počtu získaných mistrovských titulů i dalších úspěchů mu těžko může někdo z tuzemských kolegů konkurovat. Byť kariéru kouče Miroslav Čada oficiálně ukončil již v létě 2016. Od té doby se však z pozice sportovního ředitele VK Prostějov už dvakrát vrátil na lavičku.

Poprvé se tak stalo začátkem roku 2017, kdy se Hanačky pod vedením nového lodivoda Petera Gogy (předtím sportovního manažera klubu) trápily a prohrály ve finále Českého poháru s Olomoucí. Právě tehdy byl oznámen Čadův comeback v zájmu pozvednutí družstva i záchrany stále vysokých výsledkových ambicí. Což vyšlo dokonale, prostějovský mančaft se znovu dostal úplně nahoru. Pod obnovenou taktovkou respektovaného doyena ještě dvakrát ovládl UNIQA extraligu a jednou ČP, než přišel po skončení ročníku 2017/2018 druhý odchod z trenérské scény. Opětovně na vrcholu.

 

Kolektiv tenkrát převzal dlouholetý Mirkův asistent Lubomír Petráš, aby se také jemu poměrně dlouho dařilo dostávat ze svěřenkyň potenciální maximum. Nejprve cinklo pohárové i ligové stříbro, loni průběžně oslabovaný kádr v ekonomicky skromnějším módu vystoupal v obou soutěžích na pořád velmi solidní čtvrtá místa. Až během aktuální sezóny se po dalším provětrání soupisky přestalo úplně dařit, následoval pokles do spodních pater tabulky – v jednu chvíli dokonce na poslední příčku. V ten moment oddílový šéf Petr Chytil zase povolal Čadu do zbraně, byť v odlišné roli jednoho z Petrášových pobočníků a jakéhosi motivátora.

Tentokrát však resuscitace okamžitě nezafungovala. Vékáčko i s Čadou na lavičce fatálně vypadlo ve čtvrtfinále ČP s hratelným Šternberkem a na extraligové scéně tvrdě bojuje o holý postup do play-off. Nelituje sedmašedesátiletý matador za takové situace, že do druhého návratu vůbec šel?

„Moje pocity nejsou důležité, podstatná je pouze naše společná snaha pomoct mančaftu. Vsadili jsme na to, že zvolené řešení dodá holkám určitý impuls, pomůže je nastartovat. A stále věříme, že tenhle záměr nakonec vyjde, abychom aspoň závěr soutěže odehráli na vyšší úrovni. Já osobně si to v nejužším kontaktu s týmem na jednu stranu dost užívám, vrátil jsem se do svého dřívějšího živlu a asi každý může vidět, že mě trenérská práce během zápasů hned naplno pohltila. Na stranu druhou skutečně jde jen o dočasnou výpomoc. Člověk už nemá tolik energie jako zamlada, moje místo je na pozici sportovního ředitele,“ vylíčil Miroslav Čada s úsměvem svého typického nadhledu.