První zápas čtvrtfinálové série extraligy ČR 2023/24 v Národním sportovním centru Prostějov skoro dvě a půl sady směřoval k jednoznačnému triumfu prostějovských volejbalistek. Olomoucké ženy se však za pro ně nadmíru nepříznivého vývoje obdivuhodně zmátořily, aby ukázkovým zmrtvýchvstáním vyrovnaly na setových 2:2. Přesto se nakonec ze vstupní výhry na úsvitu play-off radovaly hostitelky.

 

Domácí tým získal úvodní dvě výměny, ale pak na chvíli ztratil kontrolu nad začátkem střetnutí. Nikoliv na dlouho. Od stavu 3:5 zabral, rychle otočil (7:6) a počínaje stavem 8:8 zatlačil celkově kvalitním výkonem. Všechny prostějovské hráčky velice dobře podávaly i bránily, hlavně Milica Tošič s Josefínou Smolkovou také výborně útočily. Díky tomu se zrodil jeden trhák na 13:9, posléze další při smečovaném servisu Tošič až na rozdíl deseti bodů (23:13). V zahajovacím dějství tudíž nebylo absolutně co řešit – 25:16.

Nahoře se favorit držel ještě zkraje druhé části, než od příznivého skóre 7:5 nastala jeho velká krize. Hosté výrazně přidali jak na podání, tak dalšími činnostmi a během chvíle obrátili na 8:12. Vékáčko v této fázi hrubě zkazilo tři smeče za sebou, znejistělo nejen na přihrávce. Při ztrátě 14:18 to s jeho akciemi v této periodě nevypadalo nijak valně, leč vzápětí přišla na servis Simona Bajusz. A pronikavé zlepšení domácího mančaftu, který náhle hrál jako z partesu, znamenalo klíčový šestibodový zvrat (20:18). I následně zvládnutou koncovku – 25:22.

Prostějovanky záchrana sady evidentně nakopla pozitivním směrem natolik, že znovu s pomocí parádního podání Bajusz otevřely třetí periodu mohutnou sérií osmi bodů v řadě (8:0). Úpéčko se ale z trápení zvedlo, zdánlivě rozhodnutý průběh ještě zdramatizovalo prudkým snížením na 12:8. Ani poté nedokázala papírově silnější družina zastavit ještě více stupňovaný nápor svých rivalek, jež velikým vzepětím předvedly možná již nečekanou otáčku na 18:20. A přestože zanedlouho zase ztrácely 22:21, čtyřbodovým finišem odmítly jednoznačný výsledek duelu – 22:25.

Souboj tak pokračoval, přičemž zahajovací úsek čtvrtého dílu byl rovnocenný. Než Olomoučanky opětovně utáhly herní šrouby. Tlačily servisem, bezchybně přihrávaly, v součtu odváděly precizní výkon. Zatímco Čadovy svěřenkyně ztratily jistotu, mnohem častěji vyráběly různá zaváhání. Tím pádem neustále rostlo jejich manko, výběr UP zůstával v laufu a již nepustil přesvědčivou kontrolu nad setem číslo čtyři – 19:25.

Šlo se tedy do rozhodujícího tiebreaku, v němž obrozená parta VK okamžitě utekla na 3:1 a 5:2. Protivnice sice záhy dotáhly na těsný rozdíl jediného bodu (5:4), avšak potom druhý tým po dlouhodobé části soutěže dokonale využil svého nejsilnějšího postavení. Nahrávačka Bajusz posílala na sokyně účinné šípy zpoza zadní čáry, Šantovce naprosto odešla společně s příjmem i ofenziva a nesvedla dál čelit masivnímu progresu medailových adeptek. Ty se utrhly na 12:5, což samozřejmě mělo pro definitivní rezultát zásadní význam – 15:9 a 3:2. 

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav Čada – hlavní trenér VK Prostějov

„Jsem spokojený s vítězstvím i s naším nasazením, ale méně už s tím, že jsme utkání měli prakticky rozhodnuté na 3:0 a místo toho musel rozhodovat až tiebreak. Trochu tlakem soupeře, hlavně však naší nepozorností jsme znejistěli, nakonec byl z jasného zápasu pětiseťák. Měli jsme problémy na přihrávce, zraněná Míša Pállová chyběla. Pomohl nástup Pavly Meidlové jako druhého libera během čtvrté sady. Cením si toho, že po vyrovnání soupeře z 2:0 na 2:2 jsme se zvedli a tiebreak docela jasně uhráli.“

Jan Drešl – hlavní trenér Šantovka Olomouc UP

„Do Prostějova jsme jeli s tím, že chceme soupeře potrápit a něco urvat, což se nám povedlo. Občas máme takové nekoncentrované pasáže, ale to zkusíme vylepšit. Každopádně jsme předvedli fascinující obrat z velké ztráty ve třetím setu, kdy jsme měli hlavy už hodně dole. Vstali jsme jak Fénix z popela, za což musím tým pochválit. Tiebreak rozhodla asi naše nervozita, možná jsme dostali strach, že tady můžeme uspět. Nejspíš to bylo v hlavách. Musíme se otřepat a jít dál, těšíme se na odvetu u nás v Olomouci.“

 

VOLEJBAL

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – ČTVRTFINÁLE, PRVNÍ ZÁPAS

VK Prostějov – Šantovka Olomouc UP

3:2 (16, 22, -22, -19, 9)

Stav série: 1:0.

Rozhodčí: Kubinec a Trumpeš. Čas: 134 minut. Diváci: 400.

Sestava Prostějova: Bajusz, J. Smolková, Löff, Tošič, Faltínová, Trnková, libera M. Smolková a Meidlová. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Sestava Olomouce: Shevkenek, Fedchuk, Nowak, Artyshuk, Šotkovská, Nečasová, libero Chaloupková – Přibylová. Trenér: Jan Drešl.