Jedna za druhou přivádí v těchto jarních dnech na svět mláďata samice oryxů jihoafrických v olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Na svět zde v minulých dnech přišlo už osm mláďat těchto nádherných antilop.

„Období porodů těchto antilop nemusí být nutně vázáno na určité období, u nás začíná osm a půl měsíce poté, co všechny samice i se samcem vypustíme do venkovního výběhu,“ prozradila zooložka Eliška Veselá a dodala: „Samice přicházejí do říje synchronizovaně, a proto se rodí obvykle všechna mláďata krátce po sobě, pokud u některé z nich nedojde k pozdějšímu oplodnění. V roce 2023 jsme je vypouštěli na začátku května. Některé samice svá mláďata zatím ještě čekají.“

Nejúspěšnější v Evropě

Svatokopecká zoo chová oryxy jihoafrické od roku 1973 a dlouhodobě patří k nejúspěšnějším chovatelům těchto antilop v Evropě. Dohromady se zde už narodilo 342 mláďat.

Báli se, že Malkin je na kluky

Kvůli oživení chovu přicestoval přede dvěma roky na Hanou nový mladý samec, tedy perspektivní a chovný. Jeho chování ovšem bylo zpočátku tak divné, že se ošetřovatelé obávali, že by mohl být homosexuál.

„Opravdu jsme si říkali, jestli on je vůbec na holky, jestli není náhodou spíše na kluky,“ konstatovala mluvčí zoo Iveta Gronská a dodala: „On byl značně nesmělý a nevykazoval ani žádné známky dominance, ani nepředváděl pářící rituály, které u dospělých samců bývají nápadné a nepřehlédnutelné.“

Nepotřeboval publikum

Malkin ale dobře věděl, proč do svatokopecké zoo, ze které mimochodem pocházela jeho babička, přicestoval. A jak se časem ukázalo, hned první rok oplodnil všechny samice. „Jen je prostě obšťastnil tak, že ho při tom nikdo neviděl,“ konstatovala mluvčí Gronská s tím, že i loni dokázal být Malkin při páření nenápadný.

Odkládají mláďata

Oryxové jsou zajímaví tím, že mláďata jsou tzv. odkládací. Samice mládě zažene do úkrytu, kde je schováno před predátory a kde celý den jen leží jako hromádka písku. Samice ho jen čas od času přivolá, aby ho nakrmila a olízala.

Udržují hierarchii i odstup

Oryxové se sdružují do zhruba patnáctičlenných skupin, kde má výsostné postavení dominantní samec a dominantní samice. Jednotlivá zvířata si mezi sebou ovšem udržují odstup a na těsno se setkávají jen při páření či při souboji.

Pouštní antilopa

Oryx jihoafrický (také přímorožec jihoafrický) je pouštní antilopa. Je pro něj typická černo-bílá kresba, úhoří pruh na zádech a mohutné dlouhé rohy. Samci se nebojí díky rohům útočit na své predátory, jimiž jsou lvi či levharti.