Po hodně dlouhé době konečně změna. Desítky let měli zákazníci konické Jednoty vyhrazené stání přímo před zdejší prodejnou. To se ovšem nedávno změnilo. Vyhrazené stání se totiž přesunulo „za roh“ do Vrchlického ulice. Stalo se tak díky směně pozemků mezi provozovatelem obchodu a městem. Konice naopak získala prostor za prodejnou, kde chce vybudovat nové parkoviště. Vše souvisí s plánovanou rekonstrukcí náměstí, po níž budou auta stát pouze v jeho dolní části.

 

Už notnou řádku let se v Konici chystá veskrze potřebná rekonstrukce hlavního náměstí. Ta už konečně nabývá konkrétnější obrysy, se stavbou by se mělo začít už v tomto roce. Následně se zcela změní využití prostoru před budovou zdejší radnice a prodejny Jednoty. Stávající parkoviště by se mělo posunout níž do dolní části náměstí. Na to samozřejmě musel reagovat provozovatel obchodu, který si přál zachovat vyhrazená místa pro vozy svých zákazníků.

Původní plán, že si vybuduje vlastní parkoviště ve dvoře svého areálu, padl. Nakonec Jednota navrhla městu, že od něj odkoupí 8 míst pro stání vedle prodejny. Konkrétně se jedná o parkoviště ve Vrchlického ulici, která vede od bývalé sokolovny a ústí právě na náměstí. Na oplátku městu nabídla ocelový přístřešek a prostor pod ním a také zatravněný prostor za prodejnou. Naopak vyasfaltovaná část dvora zůstala v majetku Jednoty. Po vzájemné směně město doplatilo zhruba 350 tisíc korun. „Ve Vrchlického ulici už skutečně vzniklo osm míst vyhrazených pro zákazníky prodejny COOP, kde mohou bezplatně parkovat po dobu maximálně jedné hodiny,“ potvrdil nám aktuálně konický starosta Michal Obrusník, kterého jsme se rovněž zeptali, jak to vypadá se stavbou nového parkoviště v rozlehlém a ohrazeném areálu za prodejnou COOP. Zde město chtělo dle původních plánů vybudovat dvacet až třicet nových parkovacích míst. Nakonec jich tu bude méně. „V této záležitosti již máme zadáno vypracování projektové dokumentace. Počet míst by se v tomto prostoru měl pohybovat do patnácti. Jakmile budeme mít projekt k dispozici, začneme řešit možnosti financování výstavby,“ přislíbil Michal Obrusník s tím, že záchytné parkoviště by mělo v budoucnu vzniknout také u místní školy.