Na krajskou soutěž rekordní návštěvnost – 1 027 diváků vidělo v pátek večer čtvrté finálové utkání mezi HK Kroměříž a SK Prostějov 1913. Na útulný stadionek našlo cestu přes 300 fanoušků prostějovského eskáčka, které bylo během vyhroceného, ale naprosto fér vedeného zápasu hodně slyšet. Domácí mohli finále rozhodnout ve svůj prospěch a za kýženým třetím vítězstvím v sérii šli jako ohaři. V šesté minutě první třetiny by už na vítězství Prostějova nevsadil snad nikdo... A Večerník byl u toho! A viděl, jak prostějovští hokejisté zápas strhli na svoji stranu!

 

Zápas začal pro prostějovské eskáčko doslova katastrofálně. V páté minutě domácí útočník Hubík za brankou Prostějova nahodil v nouzi puk na gólmana Sedláře, jemuž puk, bůhví jak, propadl do sítě – 1:0. A s nadějemi bylo za pár desítek vteřin ještě hůř. V minutě šesté domácí rychle zakombinovali v pásmu eskáčka a po přihrávce Matuly nedal Zavřel Sedlářovi žádnou šanci. Dvougólové vedení domácí diváky rozpálilo do běla a ti si žádali další góly. A ty málem přišly, ale v dalších dvou minutách střelecké příležitosti Kroměřížských končily naštěstí na plastrónu nebo betonech brankáře Sedláře. Prostějované se záhy oklepali z nepříjemného šoku a v 9. minutě po střelách Čuříka a Černého dorážel kotouč do odkryté domácí klece Černošek – 2:1. Snížení vlilo prostějovským hokejistům do žil přímo živou vodu, najednou létali po ledě jako vosy a do první sirény bylo na ploše vidět jen jediné mužstvo. Prostějované dokázali ještě v průběhu první třetiny otočit skóre na 2:3, když nejprve při přesilovce vyrovnal ve 14. minutě opět úspěšný obránce Černošek a pak v 15. minutě hosty přivedl do vedení po rychlém brejku Zabloudil.

Druhá třetina začala ze strany hostů opět vlažněji a přišel trest. Ve 24. minutě vyrovnal střelou z mezikruží Matula, brankář Sedlář bohužel nestačil včas sklapnout betony. Radost domácím ale nevydržela dlouho. Eskáčko dostalo o dvě minuty později možnost zahrát si další přesilovku a po přihrávce Koloucha propálil domácího gólmana od modré čáry Houdek – 3:4. V dalších minutách přišla další příležitosti ke skórování, ale Kolouch, Korhoň a dvakrát Černý měli při zakončení smůlu nebo je vychytal brankář Fajgl. Ale přeci jen se ještě ve druhé části hry podařilo odskočit o dvě branky. Ve 36. minutě „vymíchal“ prostějovský útočník Černý v rohu kluziště dva domácí obránce a přihrál na modré čáře volnému Kropáčovi. Ten se nerozpakoval a neuvěřitelnou bombou do víka kroměřížské branky zvýšil na 3:5. Vzápětí Kolouch o pár vteřin později neproměnil sólový nájezd. Naopak ve 39. minutě hráli domácí přesilovku a hráčům hostů pořádně zatopili. Fenomenální Sedlář ale lapal jednu střelu za druhou.

Zaplněné hlediště kroměřížského stadionu se ale ještě jednou dostalo do pořádného varu. Domácí hokejisté totiž ještě nesložili zbraně. Ve 43. minutě sice eskáčko hrálo přesilovku, ale prachbídně. Domácí Zavřel se dostal do brejku, objel soupeřovu bránu a zpoza ní zasunul bekhendem puk mezi Sedlářovy betony – 4:5. A bylo mnohem hůř! V 50. minutě využil přesilovku Kroměříže Světlík, který vyrovnal na 5:5. Prostějovští hokejisté ovšem dokázali znovu zabrat a přetáhnout vítězné oslavy na svoji stranu. V 53. minutě při přesilovce uzamkli soupeře do jeho pásma a po kombinaci Houdka se Zabloudilem poslal eskáčko do vedení 5:6 kanonýr Černý! Domácí záhy tři minuty před koncem odvolali gólmana Fajgla, už jim to ale nebylo nic platné. V nervydrásajícím závěru trefil prázdnou bránu přes celé kluziště Korhoň a bylo vymalováno! Vítězstvím 5:7 tak prostějovští hokejisté vrátili finálovou sérii znovu mezi domácí mantinely.

Krajská liga mužů Jižní Moravy a Zlína – 4. finále

HK Kroměříž – SK Prostějov 1913

5:7 (2:3, 1:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 5. Hubík (Augustín), 6. Zavřel (Matula), 24. Matula (Kaukič), 44. Zavřel, 50. Světlík (Matějka) – 9. Černošek (Čuřík, Černý), 14. Černošek (Korhoň), 15. Zabloudil (Čuřík), 26. Houdek (Kolouch), 36. Kropáč (Černý), 53. Černý (Houdek, Zabloudil), 59. Korhoň (Kolouch). Rozhodčí: Filip Čech, Radim Slavka — Tomáš Chramosta, Bohuslav Maloušek. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:3. V oslabení: 1:0. Diváků: 1027.

Sestava Kroměříže: T. Fajgl (R. Pražan) — J. Jergl, P. Augustín, J. Podešva, L. Rosendorf, R. Šťastný, D. Opravil, P. Strýček, M. Vávra — D. Hubík, F. Laciga, L. Kaukič, D. Matula, P. Jurča, D. Opravil, L. Světlík, J. Matějka, V. Netopil, A. Hradil, P. Zavřel, J. Jelínek. Trenér: Zdeněk Bečka.

Sestava Prostějova: D. Sedlář (M. Micka) — O. Pokorný, I. Peštuka, V. Beutl, R. Jedlička, T. Houdek, M. Černošek, J. Kropáč — L. Korhoň, M. Černý, J. Čuřík, P. Kolouch, M. Zabloudil, T. Vyroubal, L. Duba, Z. Novosad, J. Zitka, D. Píchal. Trenér: Michal Janeček.