O tom, že jaro už pomalu, ale jistě zatíná své drápky, svědčí aktuální situace v Botanické zahradě Petra Albrechta v Lidické ulici. Jak uvedl předseda komise pro životní prostředí prostějovského magistrátu Libor Marčan, i v průběhu zimních měsíců v botanické zahradě kvetou druhy květin, které otáčejí kalendář o pár listů vpřed.

Mezerou v ledové krustě se na svět v Botanické zahradě Petra Albrechta prodírají květy čemeřice černé. „Ale pozor, nenechte se názvem zmást, květy této rostliny mají sněhově bílou barvu. Černě zbarvený je pouze podzemní oddenek. Mráz květům nevadí, pouze v případě velmi nízkých teplot se zkroutí a počkají, až mrazy povolí a slunce opět rozevře jejich okvětní lístky. Podobnou strategii volí také její příbuzná čemeřice nachová, která právě začíná nakvétat,“ popisuje Libor Marčan.

U moderního rozšíření botanické zahrady najdeme sbírku nepříliš známých zimních krasavců – vilínů. „Vilíny dokážou v zimní zahradě vytvořit opravdový karneval barev. Jejich žluté a oranžové střapaté květy rozzáří ponurou atmosféru a navnadí nás na přicházející jaro. Z prostějovských vilínů jako první vykvétá žlutými květy vilín viržinský původem ze Severní Ameriky, kde byl domorodci používán také jako léčivka,“ vysvětluje dále Marčan.

Škoda ale, že s přicházejícím jarem tuto krásu nemůže vidět nikdo z návštěvníků. Brána je totiž z důvodu vládního nařízení uzavřena.