Hlavním projevem onemocnění covid-19 je nezadržitelný kašel. Po nových nařízeních naší vlády se bude kašlat skutečně všude. Ale především na některá z jejich přijatých opatření. A to navzdory nepopiratelnému faktu, že situace kolem šíření nemoci covid-19 je u nás aktuálně nejhorší za celý uplynulý rok. Vedení státu by aktuálně mělo zajistit urychlené sehnání dostatečného počtu vakcín a postarat se o jejich hladkou distribuci. Přesto o víkendu přišlo s opatřeními, která jsou naprosto nepochopitelná, kontraproduktivní a hlavně směšná.

Mezi ně už na první pohled patří omezení vycházek a běhu pouze na katastr obce, v níž člověk trvale žije. Je jasné, že tento nesmysl trumfl i dosavadní zákaz nočního vycházení, jehož zavedení mělo na šíření covidu vliv naprosto nulový.

Jeden podstatný rozdíl tu však je: zatímco zákaz vycházení lze ještě celkem úspěšně vymáhat, zákaz vycházek či běhu ve volné přírodě absolutně ne. To si opravdu někdo z vlády myslí, že může lidem zakázat pohyb? Budou opravdu po vojácích chtít, aby turisty naháněli po lesích?

Rozumím tomu, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci, ale nikdy nepochopím, jak někoho může napadnout zakázat jinému chodit do přírody!? Ale co je snad ještě horší: v anketě pod internetovým článkem k danému tématu celých 31,7 % lidí s tímto návrhem souhlasilo! Až tedy budeme nadávat pouze na politiky, podívejme se nejprve na sebe a hned vzápětí pak i kolem sebe…

Jen trochu soudnému člověku musí být jasné, že úkolem rozumných opatření by mělo být omezení kontaktů. Jenže vláda zavřením menších obchodů nás všechny jako stádo nahnala do stále přeplněných supermarketů a nyní se nás zřejmě snaží všechny narvat do městských parků či k počítačům.

To opravdu pan Hamáček neví, že hlavním rizikovým faktorem při nákaze koronavirem je kromě vysokého věku také nadváha? A že ta je současně jednou z hlavních příčin onemocnění srdce a cév, na které třeba v roce 2018 zemřelo bezmála 50 tisíc lidí? K tomuto číslu se s covidem jen tak nepřiblížíme. Kvůli dlouhodobému omezení pohybu však můžeme očekávat, že v následujících letech výrazně vzroste, a to i u mladších ročníků. Kdo za toto ponese odpovědnost?

Jsou opatření, která se nám nemusí líbit, ale je možné je se skřípěním zubů pochopit. K těm určitě patří třeba dlouhodobé a nyní i úplné uzavření škol a školek. A to i přesto, že nepochybně zanechá následky na některých stále více demotivovaných dětech přikovaných k počítačům. Ovšem zákaz volného pohybu mimo obec prostě selským rozumem pochopit nelze.

V současné nelehké situaci by mělo jít hlavně o to, aby si lidé uvědomili její vážnost a přizpůsobili tomu své chování. Na jaře se to dařilo s často až přehnanou horlivostí. Ovšem zákaz vycházek do přírody a podobné nesmysly budou mít za následek jedinou věc: i dosud relativně disciplinovaní lidé přestanou mít chuť cokoliv dodržovat.