Na velice lichotivém pátém místě vstupují prostějovští fotbalisté do jarních bojů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Čeká je o malinko větší porce utkání než na podzim, kdy se odehrál tucet kol, zbývá tedy ještě čtrnáct. V přesné polovině budou všichni účastníci po nadcházejícím víkendu, ve kterém se utkají s posledním týmem, s nímž se na podzim ještě nepotkali.

Takovou pozici po podzimní části eskáčko zatím nemělo. Svěřenci trenéra Pavla Šustra mají bezesporu na čem stavět. V jarní části, která bývá vždy o něco obtížnější, budou jistě chtít obstát a udržet si postavení na čele druholigové tabulky.

Zatímco většina týmů využila zimní přestávky a jejího přestupního okna k posilování kádru, v případě Prostějova se tak úplně na první pohled nestalo. Zejména v ofenzivě totiž odešlo víc hráčů, než přišlo. Místo Zikla, Rolince a Šteigla přišel na hostování z olomoucké Sigmy pouze mladík Zlatohlávek, který je v kádru spolu s Píchalem jediným na postu klasického útočníka. Pokračuje tak osvědčený trend poslední doby, kdy realizační tým sází na dravé mládí, i když nemá ještě tolik potřebných zkušeností.

Ty v jarním kádru představuje hlavně navrátilec Koudelka, kterému se sice na podzim splnil fotbalový sen o nejvyšší české soutěži, bohužel se mu ve Zbrojovce Brno nedařilo do té míry, aby se v klubu nadále udržel. Nešlo pouze o individuální prosazení, Koudelkovy možnosti byly do určité míry limitovány i celkovým herním projevem klubu, kterému se na podzim nedařilo, což se projevilo i ve změně na postu trenéra.

Směrem dopředu se tedy bude hodně sázet na rychlostní výbavu právě Koudelky, Píchala a Juráska, na kopací techniku Koudelky a Kopřivy a střeleckém apetitu Matouška, nejlepšího střelce podzimu. Je zřejmé, že Koudelka bude patřit k jednomu z klíčových hráčů, pakliže bude samozřejmě zdravotně v pořádku a v odpovídající sportovní formě.

K další dílčí změně došlo ještě na opačném konci hřiště mezi třemi tyčemi, což je jistě také klíčové místo. Vcelku logicky odešel jeden z nejlepších gólmanů poslední doby Bréda, který se díky výborné Muchově formě na podzim příliš do branky nepodíval, a pro brankáře jeho schopností není vysedávání na lavičce nic příjemného. Mucha tedy dostal nového parťáka, s nímž bude muset svést boj o místo jedničky. Bárta je bezpochyby zkušený gólman, kterému se ovšem v poslední době příliš výkonnostně nedařilo, takže příchod z amatérské třetí ligy je pro něj dostatečnou motivací pro nový restart.

Základní dvacetičlenný kádr ovšem není konečný, protože všechny týmy mají povinnost mít pro jarní sezónu nachystaných třicet jmen. Je to důsledek měkkých karanténních pravidel, kdy hygienické stanice posílají do karantény celé týmy pouze v případě masivnějšího výskytu covidu. To dává příležitost dalším mladým hráčům z prostějovské líhně, kteří by mohli v případě výpadků hráčů základního kádru do ligových bojů zasáhnout.

A co můžeme jako diváci od jarních druholigových bojů očekávat? Především budeme sledovat, nakolik úspěšný bude tah královéhradeckých Votroků do první ligy. Mají do ní velice dobře našlápnuto, největší konkurenty Žižkov, Duklu či Jihlavu mají daleko za sebou. Splní-li si svůj dlouhodobý cíl návratu na výsluní, tak bude záležet především na nich.

K nejpříjemnějším podzimním překvapením patří jistě výkony druhé Líšně a čtvrté Chrudimi. Na rozdíl od Pardubic, které loni suverénní postavení po podzimu navzdory některým skeptickým hlasům obhájily, ale oba kluby nemají takový potenciál stabilní výkonnosti, i když v horních patrech se jistě pohybovat budou. Očekávat se dá mocný šturm obou pražských klubů k vyšším příčkám, které mohou obsadit společně s ústeckou Armou. Blíže středu tabulky bude bezpochyby chtít i Strakou trénovaný Třinec.

Asi největší pohyb se přes zimu udál u nováčka soutěže z Blanska, kde došlo týden po začátku zimní přípravy k výměně trenéra. Ten přivedl do týmu, z něhož vypadl bouřlivák Harba, zajímavé posily včetně ex-prostějovského Tomáše Machálka. Vše nasvědčuje tomu, že Blanenští se budou chtít o záchranu soutěže tvrdě poprat, aby černý Petr zůstal dalšímu nováčkovi Táborsku a zatím beznadějně poslednímu Vyšehradu, postiženému aférou kolem fotbalových bossů Berbra a Rogoze.

To vše ale bude muset fotbalový divák sledovat spíše zpovzdálí a zprostředkovaně. Kdo se bude poslední květnový víkend radovat a bude-li to za účasti diváků, se teď v závěru února spekulovat věru nedá.

19. díl tematického seriálu FOTBAL EXTRA věnovaný 1.SK Prostějov najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 1. března