Člověk si říká, jestli je něco takového vůbec možné... Ale je! A může se to bohužel stát komukoliv z nás, proto je potřeba být ve střehu. Dva Prostějované se stali oběťmi podvodníka, který pracoval pro Revírní bratrskou pojišťovnu (RBP) v Ostravě.

Oba muže přeregistroval pomocí zfalšovaných smluv i s jejich fingovanými podpisy z jejich zdravotních pojišťoven právě na ostravskou RBP. Podvedení se to dozvěděli až od svých lékařů, kteří je odmítli vyšetřit při běžných zdravotních prohlídkách, protože s RBP neměli smluvní vztah. Kolik takových podvedených ve skutečností může být?

„Koncem ledna tohoto roku jsem si zašel za svým praktickým lékařem na injekci. Pan doktor se mě zeptal, proč jsem změnil svoji Všeobecnou zdravotní pojišťovnu za Revírní bratrskou v Ostravě. Díval jsem se na něj jako na zjevení a řekl mu, že vůbec netuším o tom, že bych nějakou pojišťovnu měnil, neměl jsem k tomu přece vůbec žádný důvod. Bohužel mi dále sdělil, že nemá s RBP smluvní vztah, a tudíž si musím najít jiného lékaře. Byl jsem v šoku, žádnou smlouvu ohledně přeregistrace jsem nepodepisoval! Teprve až jsem se obrátil na pracovníka Všeobecné zdravotní pojišťovny, bylo mi řešeno, že jsem se stal obětí podvodu a takových případů prý už registrují desítky po celé Moravě. Neváhal jsem tedy ani minutu a podal jsem na policii trestní oznámení,“ svěřil se Večerníku Jaroslav Matoušek z Prostějova.

Druhý z Prostějovanů byl oklamán a podveden stejným způsobem, Jan Račanský měl však tu „čest“, že se s podvodníkem setkal tváří v tvář. „Volali mi ze Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, u které jsem registrován už spoustu let, a ptali se mě, proč od nich odcházím k Revírní bratrské se sídlem v Ostravě. Nechal jsem všeho a jel přímo do RBP, kde mi ukázali smlouvu s mými veškerými osobnímu údaji a zfalšovaným podpisem. Sdělil jsem jim, že jsem žádnou smlouvu o přeregistraci k jejich pojišťovně nepodepsal a požádal o okamžité stornování. Vůbec jsem nechápal, kde nějaký pojišťovací agent vzal mé osobní údaje, a k tomu si dovolil zfalšovat můj podpis?! A čemu se vůbec podivuji, je skutečnost, že ve fingované smlouvě bylo uvedeno mé bydliště v Brně, přestože celý život žiji a bydlím v Prostějově. Také já jsem pochopitelně okamžitě zašel na policii a podal trestní oznámení,“ popsal Večerníku svůj příběh Jan Račanský. A jak dodal, s podvodníkem se následně i setkal. „Prosil mě, ať stáhnu to trestní oznámení, že mi dá tři tisíce korun. To jsem odmítl. A doufám, že ten chlápek půjde sedět do kriminálu. Policisté mi říkali, že podobných podvodů je na Moravě už několik desítek.“

Večerník poměrně překvapila reakce mluvčího policie, který na dotaz redakce uvedl, že strážci zákona řeší v Prostějově zatím pouze jediný případ tohoto druhu, a navíc ho šetří jen jako přestupek! „V současné době šetříme jeden takový případ. Obvykle to jsou jednotky případů za rok. Protože tyto případy obvykle nenaplňují znaky skutkové podstaty žádného z trestných činů, bývají šetřeny jako přestupek. Nejen z důvodu uvedeného rizika by si lidé měli chránit své osobní údaje a doklady. Tedy dobře si rozmyslet, komu své údaje poskytnou, případně nechají ofotit osobní doklady,“ sdělil nám František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

Kontaktovali jsme také inkriminovanou zdravotní pojišťovnu. Její postoj byl poměrně vstřícný a zdvořilý, s takovým jednáním se prý odmítá ztotožnit. „Oběma vámi zmiňovaným Prostějovanům se omlouváme, šlo o selhání jedince, pojišťovacího agenta. Už u nás nepracuje,“ vzkázal přes Večerník Ivo Čelechovský, tiskový mluvčí Revírní bratrské pojišťovny v Ostravě.

Co říct závěrem? Zneužité osobní údaje, falešné smlouvy a fingované podpisy nic netušících klientů zdravotních pojišťoven. To je opravdu silná káva, avšak podle policie jde jen o přestupek. Občan ať si tedy pomáhá a chrání sám...

 

 

Exkluzivní rozhovor s Ivo Čelechovským na toto téma najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku