Lidská tvořivost patří k člověku určitě déle než třeba peníze. Její kořeny sahají už do pravěku, důkazem mohou být i čtyřicet tisíc let staré malby z jeskyní ve Španělsku. Za tu dobu urazilo umění pořádný kus cesty.

Vrátit se k jeho kořenům se svojí výstavou „Bestiář“ pokusil bývalý profesionální hokejista Lukáš Musil. Jeho výstava je od uplynulého pátku 26. března k vidění v horním patře prostějovského OC Zlatá brána, kam si lidé mohou vyjet výtahem.

Někdejší juniorský hokejový reprezentant ukončil svoji kariéru z vlastního rozhodnutí už ve dvaadvaceti letech. Následně se z něj stal mezinárodně uznávaný tatér, který jako jediný z ČR vystavoval na celosvětové tatérské výstavě v Paříži. „V současnosti žije střídavě v Praze a Budapešti a věnuje se volné výtvarné tvorbě. Vystavoval mimo jiné v proslulé síni Mánes či v galerii Villa Pellé v Praze,“ prozradil kurátor výstavy Míra Macík z Rainbow Gallery působící při prostějovském KK Duha.

Výstava se jmenuje podle knihy obsahující popis skutečných či mýtických zvířat a jiných bytostí. Bestiář máme spojený obvykle se středověkem, podnět pro vytvoření expozice však sahá ještě hlouběji do minulosti. „Jedná se o kolekci maleb, kterou jsem připravoval skoro šest let. Při jejich tvorbě mě inspirovaly jeskynní malby, jak je známe například ze španělské Altamiry. Ty nebyly pouze realistickým ztvárněním zvířat, ale měly i svůj rituální význam. V životě v jeskyni jsem navíc viděl určitou paralelu k dnešku, kdy se rovněž určitým způsobem uzavíráme před okolním světem,“ představil svoji prostějovskou výstavu Lukáš Musil, jehož velkoformátové obrazy budou ve Zlaté bráně k vidění až do 26. dubna.