Ačkoliv účastnický zájem týmů o okresní soutěže v malé kopané ČUS Prostějovska nadále klesá, sama existence tradičního a už pětadvacet let existujícího ligového klání není v současnosti ohrožena. Do nového ročníku 2021 se nakonec přihlásilo alespoň deset mužstev.

„V minulé sezóně bylo mančaftů šestnáct, takže samozřejmě jde o velký pokles. A deset kolektivů rozhodně není nijak moc, zvlášť když v dávnější minulosti kopalo okresní ligy i více než čtyřicet klubů. Vzhledem k momentálně těžké koronavirové době však buďme rádi i za málo. Vždyť ještě nedlouho před uzávěrkou přihlášek hrozilo, že ani nebudeme mít s kým hrát,“ oddechl si Pavel Kočíb, předseda Komise malé kopané při České unii sportu PV.

S kým tedy lze pro letošní ročník počítat? Na startovní listině jsou SK Tomek 99 Dobrochov, FK Vrbátky, TJ Orli Otinoves, FK Bohuslavice (dosud 1. okresní liga), Spojené kluby Čehovice/Hluchov, SK Mexiko Víceměřice, SK Dřevnovice, TJ Ohrozim, FC Juniors Hluchov (dosud 2. okresní liga) a Skalka (nováček).

„Pokud se už nikdo další dodatečně nepřihlásí, vypadá to předběžně tak, že bychom všechny týmy spojili do jediné společné soutěže. Hrací systém by mohl nadále zůstat stejný, tedy vždy dva souběžně konané sobotní turnaje a na každém čtyři celky se dvěma absolvovanými zápasy. Tím pádem by při deseti družstvech musely mít pokaždé dva mančafty volno,“ prozradil Kočíb svou představu.

„Ale tohle je zatím jen můj prvotní nástin. Podstatné bude, abychom se společně se zástupci všech zúčastněných oddílů sešli na schůzce, co nejdříve to půjde, tedy hned po rozvolnění hygienických opatření. A mohl tak vzniknout hrací model včetně termínů i dějišť jednotlivých kol. Nejdůležitější pak samozřejmě bude, odkdy nám proticovidová nařízení dovolí hrát. Snad ještě stihneme jarní část,“ zadoufal Kočíb.