Jaro už definitivně začalo! Zatímco uplynulý víkend nás donutil ještě jednou vytáhnout zimní bundy a opatření proti koronaviru zmrazila řadu běžných lidských aktivit, příroda si dál jede ve svém vlastním režimu.

Svědčí o tom i návrat elegantních bílých ptáků na řadu míst Prostějovska. Dle svědectví místních je můžeme najít například v Bohuslavicích, Konici, Bílovicích či Nezamyslicích, kde se již na konci týdne opět rozjel on-line přenos z čapího hnízda. Čápy mohli mít i v Soběsukách, hnízdo z tamního komína však zmizelo.

Drtivá většina čápů bílých se už vrátila na svá tradiční hnízdiště na Prostějovsku. Zřejmě nejbedlivěji jsou tito ptáci sledováni v Nezamyslicích. „Loni jsme na ně čekali do poloviny dubna, letos se první čáp objevil hned na začátku měsíce. Zřejmě se tentokrát vyhnul povinnému testování na hranicích,“ vtipkoval starosta Nezamyslic Vlastimil Michlíček. Před dvěma lety v městysi dokonce zprovoznili on-line kameru, která z budovy místní školy mapuje dění přímo na hnízdě. „Už jsem o návratu našeho čápa informoval ředitele školy, aby kameru zapnul,“ přislíbil Michlíček.

Ve stejný den jako v Nezamyslicích byl poprvé čáp spatřen také v Konici. „Zrovna dnes mi kolegyně říkala, že už je tady,“ potvrdil Večerníku na Zelený čtvrtek Michal Dlouhý, jemuž se čáp usídlil na komíně jeho nemovitosti v sousedství hlavního kostela Narození Panny Marie.

V Soběsukách už hnízdo nemají

Z dostupných informací pak vyplývá, že čápi se vrátili také například do Bohuslavic, Bílovic či do Krasic, kde mají hnízdo na komíně v areálu Galy. „Zajímavé je, že například ve Vrbátkách, kde mají tito ptáci přímo ideální podmínky pro hnízdění, se jim dlouhodobě nedaří vyvést mladé,“ prozradil jednu ze zajímavostí mladý amatérský ornitolog Tomáš Oplocký, který Večerník upozornil ještě na jedno hnízdo. „Zhruba před třemi lety bylo na komíně potravin v Soběsukách, ale už tam není, někdo ho musel shodit,“ posteskl si Oplocký, podle něhož je relativně brzký návrat čápů zpět na hnízdiště poměrně překvapivý. „Celkově se ale dá říci, že se většina stěhovavých ptáků letos vrací o něco později jako v předchozích letech. Důvodem byla chladnější zima. V tom, kdy přesně ptáci přilétnou, hraje velkou roli skutečnost, odkud se vrací,“ vysvětlil Tomáš Oplocký.

Kromě těch bílých se k nám vrátili i vzácnější čápi černí. Ti byli pozorováni v okolí Brodku u Konice a také Kralic na Hané. Kde přesně hnízdí, však není známo.

 

kde hnízdí čápi...

Bílovice čáp - přiletěl

Bedihošť letos - nekontrolováno

Bohuslavice čáp - přiletěl

Hrubčice letos - nekontrolováno

Konice čáp - přiletěl

Němčice letos - nekontrolováno

Nezamyslice čáp - přiletěl

Otinoves letos - nekontrolováno

Prostějov-Krasice čáp - přiletěl

Vrbátky letos - nekontrolováno

zdroj: www.birds.cz a PROSTĚJOVSKÝ Večerník