Důležité rozhodování mají v těchto dnech před sebou obyvatelé Držovic. Od předminulého týdne se totiž mohou zúčastnit ankety, která výrazně určí další rozvoj obce. Otázka je jednoduchá: Máte zájem o obnovení školy v Držovicích? Ankety se zatím zúčastnila více jak stovka lidí, velká většina je pro. Jak ale nápad vznikl?

„V úvahách je to poslední dva roky, protože se nám navyšují každý rok počty dětí. Máme v průměru tak čtrnáct dětí každý rok. Navíc se tu rozšiřuje výstavba a je problém s obsazeností škol. Nejbližší je v ulici E. Valenty a ta je na hraně kapacity,“ vysvětlil Večerníku starosta obce Jaroslav Studený.

V minulosti už v Držovicích škola bývala, budova z období první republiky ale mezitím změnila využití. „Nyní bychom spojili starou bývalou školu, což je dnes obecní dům, se sousední nemovitostí. Tu jsme nedávno i s pozemky za. Tam by se provedla přístavba školy. Momentálně se dělá studie, aby byla škola kompletní, tedy s vývařovnou i tělocvičnou,“ informoval starosta Držovic. Nevylučuje ani, že by se mohla záhy případná budova rozšířit. „V první fázi budeme uvažovat o prvním stupni. Potom by se vidělo,“ vyjádřil se s tím, že projekt je reálné uskutečnit během pěti let. „Pokud ovšem budou peníze, finanční otázka je samozřejmě dost důležitá,“ upozornil Studený.