Teprve v pátek se otevřely brány pro registraci osob k očkování ve věkové skupině nad 60 let. Od středy by se však k registraci na očkování mohli přidat lidé ve věkové skupině od 55 do 59 let, prozradil ve svém obvyklém nedělním vystoupení premiér Andrej Babiš. Jeho plán bude muset ještě v pondělí schválit vládní rada pro zdravotní rizika. Počet denně vykázaných očkování nadále stoupá, podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera se v nejbližších týdnech už Česko dostane nad sto tisíc očkovaných denně, které premiér sliboval již po Velikonocích.

Ve skupině mezi 60 až 64 roky se jedná o přibližně 650 tisíc osob. Počet osob skupiny 55 až 59 let je ještě o sto tisíc vyšší.

V začátcích očkování se velmi dlouze čekalo na uvolnění pro registraci dalších věkových skupin osob. V posledních týdnech však bývá čekání stále kratší. Stojí za tím dva hlavní faktory. Kromě stále vyššího počtu denně naočkovaných lidí již přibyla také řada přednostně naočkovaných chronických pacientů s vážnými nemocemi, dále se jednalo o státní zaměstnance, lékaře či například učitele. Vykázané očkování v příštím týdnu pokoří hranici tří milionů.

Kromě stále vyšších čísel ohledně očkování se však řeší také řada potíží. Kromě spousty dezinformací, které nepřetržitě kolují především po sociálních sítích, se jedná hlavně o problémy s mutacemi, kterých u virového onemocnění přibývá. Je otázkou, zda tato vakcína dokáže všechny nejnovější mutace pokrýt. Podle světových profesorů imunologie by se nová vakcína zahrnující všechny nové mutace mohla dostat do oběhu nejdříve v září. Jak dlouho se ale může takovým způsobem i nadále fungovat po celém světě? Obzvláště když případné výhody pro občany, kteří podstoupí očkování proti koronaviru, jsou represí pro všechny ostatní.