Neklidné vody prostějovského hokejového dění uplynulou sobotu pořádně rozčeřil začátek přestupního období. Tým nově opustil útočník Kryštof Ouřada, potvrzen byl rovněž přesun dalšího forvarda Petra Chlána do extraligy. Spousta věcí však stále zůstává nedořešena...

Klub dosud nepotvrdil jméno nového trenéra, kterým by měl být Aleš Totter (Večerník informoval v minulém vydání – pozn.red.). Jindy hovorný sportovní manažer Jestřábů Jiří Vykoukal je poslední týdny velice strohý. A víceméně mlčel i tentokrát. Pouze potvrdil změnu v realizačním týmu. „Podle mých informací by měl přijít jak nový trenér, tak nový asistent,“ konstatoval. Ve výsledku to znamená, že je ohrožena pozice dosavadního asistenta Ivo Peštuky. Ten v Prostějově působí od roku 2016. A co víc, stále více se spekuluje o budoucnosti sportovního manažera Jiřího Vykoukala! Některé zdroje hovoří o jeho nahrazení, nejčastěji padá jméno spolumajitele klubu Lukáše Luňáka. Ten však svůj nástup do ryzí funkcionařiny popřel. „Jediné, co vám mohu sdělit za sebe, je fakt, že nejsem a nebudu zastávat funkci sportovního manažera,“ odepsal na dotaz Večerníku.

 

Vrátit se mají Rudovský se Švecem, přijít má Kloz

PROSTĚJOV Neklidné vody prostějovského hokejového dění uplynulou sobotu pořádně rozčeřil začátek přestupního období. Tým nově opustil útočník Kryštof Ouřada, potvrzen byl rovněž přesun dalšího forvarda Petra Chlána do extraligy. Spousta věcí však stále zůstává nedořešena. Klub dosud nepotvrdil jméno nového trenéra, kterým by měl být Aleš Totter (Večerník informoval v minulém vydání – pozn.red.). Jindy hovorný sportovní manažer Jestřábů Jiří Vykoukal je poslední týdny velice strohý. A víceméně mlčel i tentokrát. Pouze potvrdil změnu v realizačním týmu. „Podle mých informací by měl přijít jak nový trenér, tak nový asistent,“ konstatoval. Ve výsledku to znamená, že je ohrožena pozice dosavadního asistenta Ivo Peštuky. Ten v Prostějově působí od roku 2016. A co víc, stále více se spekuluje o budoucnosti sportovního manažera Jiřího Vykoukala! Některé zdroje hovoří o jeho nahrazení, nejčastěji padá jméno spolumajitele klubu Lukáše Luňáka. Ten však svůj nástup do ryzí funkcionařiny popřel. „Jediné, co vám mohu sdělit za sebe, je fakt, že nejsem a nebudu zastávat funkci sportovního manažera,“ odepsal na dotaz Večerníku.

 

Citelných změn doznala během posledního měsíce a půl sestava Jestřábů. Ze soupisky zmizelo už tucet jmen. Některá další – například Kryštof Ouřada – těsně před začátkem přestupního období. A objevily se už i první změny směrem dovnitř, spekuluje se o trojici hráčů, z nichž dva již na Hané působili. Právě dnes, tj. v pondělí 3. května, má proběhnout důležitá schůzka v klubu, která by měla vyřešit další otazníky včetně sestavení realizačního týmu. Co se ví k dnešnímu dni?

Jestřábi zažívají nelehké období. Po nepovedeném play-off, zejména příliš krátkém vystoupení, přišla řada změn. Bohužel často v podobě odchodu hráčů z klubu. Už krátce po sezóně se rozloučili například René Piegl, Daniel Vachutka nebo Martin Pěnčík, vale dal Prostějovu i kanonýr Lukáš Žálčík. O uplynulém víkendu dostaly události ještě větší spád, když se začátkem přestupního období se spustila přímo lavina odchodů.

Potvrzeny i odchody Hrníčka a Ouřady

V první řadě nastalo potvrzení odchodu Petra Chlána do extraligových Vítkovic, jeho souputník Kryštof Ouřada zamířil do Ústí nad Labem a kroky Matěje Nováka povedou možná do Třebíče. „Je to škoda. O Petrovi se to vědělo, měl ambice se dostat do extraligy, a to se mu podařilo. S největší pravděpodobností by mohl mít vyřízené střídavé starty do Prostějova,“ uvádí sportovní manažer Jiří Vykoukal.

Potvrdily se i informace Večerníku, že odchází také Dominik Hrníčko. „Dominik zde prokazoval kvality, každý rok šel nahoru. Myslím, že zájem z Prostějova byl a probíhala jednání mezi Dominikem a majitelem. Upřednostnil ale jinou nabídku,“ uvedl stručně Vykoukal k odchodu čísla 59, specialisty na přesilovky i oslabení. Další forvard Kryštof Ouřada zde sice nezanechal takovou stopu. I tak jde ale o další oslabení ofenzivních řad. „Bohužel jsem měl během angažmá v Prostějově dvě smolná zranění. Hodnotím jej ovšem i tak pozitivně. Nyní ale čekám, že dostanu víc herního prostoru než u Jestřábů a budu se ho snažit lépe využít,“ vyjádřil se pro Večerník.

Odchází nahrávač Bartoš

Další velkou ztrátu Prostějov zaznamenal v případě Davida Bartoše, Exznojemský forvard končí v dresu Jestřábů po pouhém roce. Za tu dobu ale naplno ukázal své kvality. Odehrál 31 zápasů, ve kterých zapsal 30 bodů. Byl třetím nejproduktivnějším Jestřábem a spolu s Petrem Mrázkem nejlepším nahrávačem. Právě trio Mrázek – Bartoš – Gago mělo nejvíce soupeře ničit. Nicméně po zranění Gaga se rozpadlo. I tak ale Bartoš po přesunu z EBEL ligy ukázal, co v něm je. „Probíhala jednání mezi Davidem a majitelem. Zájem ze strany Prostějova byl velký. Nakonec k dohodě nedošlo a hráč dal přednost jiné nabídce,“ uvedl Jiří Vykoukal na adresu Davida Bartoše. Ten se nyní přesune do Frýdku-Místku. Při pokračování v dosavadních výkonech přitom může pokukovat po povolávacím rozkazu z Třince.

Šejba do Poruby, kdo zůstane?

I v realizačním týmu však nastávají změny. Po konci trenéra Jiřího Šejby, jehož v sobotu jako svou posilu trenérského štábu uvedla Poruba, se spekuluje i o dvou dalších výrazných změnách. A to v podobě odchodu Jiřího Vykoukala a také asistenta trenéra Ivo Peštuky. Ke své budoucnosti se sportovní manažer vyjádřit nechtěl. „Ponechám to bez komentáře,“ uvedl stroze. Potvrdit, ani vyvrátit nechtěl ani jméno Aleš Tottera jakožto nového vládce jestřábího hnízda. Dosavadní asistent trenéra v Českých Budějovicích by se ale přes všechna mlžení měl podle našich zpráv skutečně ujmout žezla, o čemž Večerník informoval již v minulém vydání.

Ivo Peštuka nebyl o moc sdílnější. „Máme v pondělí schůzku s novým trenérem a celým štábem lidí. Nechme to na později,“ řekl nám asistent všech trenérů v posledních čtyřech sezónách. Vykoukal nicméně potvrdil, že by měl kromě nového kouče přijít také nový asistent trenéra, dle informací Večerníku by to měl být odborník od třinecké mládeže.

První příchody

Prostějov by ale měl přivítat také náhrady. Spekuluje e zejména o třech útočnících, z nichž dva už na Hané působili. Fanoušci Jestřábů si určitě více vzpomenou na Jana Rudovského, který v prostějovském klubu působil mezi lety 2016 a 2018. V základní části odehrál skoro 90 zápasů a ve druhé ze sezón měl průměr přes bod na utkání. Jeho další cesty vedly do Frýdku-Místku a Chomutova, kde na tehdejší výkony už ale nenavázal. Naposledy působil v Havířově (4+7). Ve stejné době oblékal dres Jestřábů další navrátilec Marek Švec, zapsal si tehdy 81 startů. Poté se odstěhoval do Baníku Sokolov, kde hrál dosud. Nevedl si špatně, v minulé sezóně nastřádal 33 bodů, v této měl opět slušná čísla a navrch zapsal jen 6 trestných minut. Ani poslední jméno není fanouškům Prostějova zcela neznámé. Je jím Jan Kloz, který v minulosti hrál za Kladno či Litoměřice. Nejpovedenější sezónu si zapsal v Ústí nad Labem, kde řádil po boku Jaroslava Roubíka. Naposledy Kloz působil ve Vsetíně a Havířově (celkem 8+3). Ani jedno ze jmen ovšem Jestřábi o uplynulém víkendu nepotvrdili. Jasněji snad bude dnes po výše zmíněné schůzce.