Vzácná návštěva, která se však nevymykala běžnému provozu. Tak hodnotí zdravotníci přítomnost olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, který do velkokapacitního očkovacího centra ve Společenském domě v Prostějově dorazil v pátek odpoledne. Na řadu šel stejně jako ostatní pacienti bez dlouhého čekání krátce po svém příchodu do „Kaska“.

„Očkovací centrum nemocnice Prostějov jsem si vybral z toho důvodu, protože tady šlo očkování zařídit bez čekání,“ pochvaloval si olomoucký arcibiskup, který si sám prošel těžkým průběhem onemocnění covid-19. „Myslím, že covid je pro každého překvapením, a jak se zdá, každý reaguje jinak. To, co jsem zkusil já, bylo poměrně hodně silné. Tři týdny jsem strávil v nemocnici na umělém dýchání, ale jsem rád, že to velmi dobře dopadlo. Člověk měl možnost při této příležitosti lépe poznat práci zdravotního personálu a musím říct, že má úcta ke zdravotníkům a zdravotnictví hodně vzrostla, když jsem viděl jejich službu ve dne v noci,“ řekl dále Mons. Jan Graubner. „Proto musíme po lidské stránce udělat vše, co je v našich silách. Já si myslím, že očkování je rozumná věc,“ dodal krátce po aplikování první vakcíny olomoucký arcibiskup.

Očkující zdravotníci jej vnímali jako návštěvu, která se řadí mezi milé a spolupracující pacienty.  „Pan arcibiskup byl velmi milý, a je to pro nás čest, že mezi očkovacími místy si zvolil právě naše,“ těšilo zdravotnici, která očkovala Mons. Jan Graubnera.   

Prostějovské očkovací centrum AGEL ve Společenském domě v Prostějově k pátku 14. května proočkovalo už 24 828 zájemců. Denně zde vakcínu proti covid-19 dostane 600 lidí a od 8. května sem zájemci o očkování mohou přicházet také o sobotách. Vzhledem k vysokému počtu vakcín nabízí očkovací centrum přihlášeným velice krátkou čekací dobu a zdravotníci netrpělivě očekávají otevření možnosti očkování už pro věkovou skupinu 40+.