Jedním z mnoha neprofesionálních sportů v ČR, které netrpělivě čekají na zahájení svých soutěží v covidem opožděné sezóně 2021, je rafting. A momentálně to vypadá, že si ještě několik dalších týdnů bude muset počkat.

„V tuhle chvíli jsme měli mít za sebou už pět závodů, ale vzhledem k situaci s koronavirem a hygienickým opatřením byly všechny zrušeny,“ potvrdil kapitán Raft teamu Tomi-Remont Prostějov Zbyněk Netopil, že se nejelo na Sázavě v Krhanicích, na Moravě v Hanušovicích, na Kamenici v Plavech, na Labi ve Špindlerově Mlýně ani na Orlici.

Nejbližší plánovanou akcí je o posledním květnovém víkendu klání na Vltavě v pražské Troji. „Bohužel to zatím vypadá, že ani tenhle závod ještě neproběhne. Spíš se počítá se startem sezóny až o týden později, tedy 5. června v Roudnici nad Labem. To už by snad mělo vyjít,“ zadoufal Netopil s hlubokým povzdechem.

Prostějovští raftaři teď mohou alespoň individuálně trénovat. „Každý jezdí tam, kde je zvyklý. Takže většina kluků i holek na řece Moravě, já nebo David Lisický na plumlovské přehradě,“ prozradil Netopil. Svaz vodáků České republiky navíc uspořádal již dva virtuální vodácké závody. „To je spíš pro zábavu a zpestření, aby se aspoň něco dělo,“ poukázal šéf raftového Tomi-Remont.

Každopádně na druhou polovinu srpna plánované mistrovství světa R4 (čtyřmístných člunů) v Číně bylo znovu odsunuto o rok, tentokrát tedy na letopočet 2022. „Původně mělo být v roce 2020, což znamená termínový posun už o dvě léta. A světový šampionát R6 v Bosně a Hercegovině bude tím pádem až 2023. Proto je jasné, že tyto vrcholy již půjdou mimo mě, přednost logicky dostanou mladší kluci,“ upřesnil Netopil se smířeným smíchem nad neodvratnou blízkostí konce své aktivní kariéry veleúspěšného veterána.

 

TERMÍNOVKA RAFTOVÝCH ZÁVODŮ 2021

27. března: Sázava (Krhanice) – zrušeno

10. a 11. dubna: Morava (Hanušovice) – zrušeno

17. a 18. dubna: Kamenice (Plavy) – zrušeno

24. a 25. dubna: Labe (Špindlerův Mlýn), Salza (Rakousko) – zrušeno

1. května: Orlice – zrušeno

29. a 30. května: Vltava (Troja)

5. a 6. června: Labe (Roudnice)

19. a 20. června: Vltava (České Vrbné)

26. a 27. června: Svratka (Vír)

15. až 21. srpna: mistrovství světa (Čína) – odloženo na rok 2022

28. a 29. srpna: Vltava (Lipno)