Bylinek, které má doma téměř každý a jen těžko si bez nich umí představit různé pokrmy či nápoje, je celá řada. Některým z nich vyhovuje spíše sucho, jiné zase potřebují co nejvíce vláhy.

Další pak rády přijímají přímé sluneční paprsky, zatímco jiné prospívají ve stínu. I péče je o každou z rostlin jiná, v drtivé většině případů však samy bylinky svou nutnou péči dokážou vrátit v podobě dobrého vlivu na organismus nejen přímou konzumací, ale také v medikamentech. Pojďme se tedy na určité bylinky podívat.

Máta

Kdo by ji doma neměl. Je jednou z nejtypičtějších bylin, vydrží nejen doma v květináči, především prospívá venku. Daleko častěji je pěstována právě za oknem či na zahradě v květináči, jelikož se dokáže velmi rychle rozrůstat a na zahradě by mohla působit jako plevel. Z máty se používají její listy na nejrůznější čaje v chladných měsících či v letním období pro různé osvěžující alko- i nealkoholické drinky. I sama voda s mátou a citrónem je velmi populární během horkých letní dní. Její osvěžující chuť se pak používá také například při výrobě zubních past, různých balzámů a mastí. Máta velmi podporuje trávení. Největší účinky má však pro dýchací ústrojí a je prospěšná při léčbě různých nachlazení nebo zánětu průdušek.

Petržel

Je sice kořenovou zeleninou, ale velké využití mají také listy, bez kterých si vaření různých pokrmů neumí řada z nás představit. I petrželi se daří nejen v záhonku, ale také v truhlících. Petržel je takzvanou dvouletkou a uplatnění má nať i sám kořen. Zatímco nať se používá především jako dochucovadlo a ozdoba různých pokrmů, které podporují nejen trávení, ale i chuť k jídlu, kořeny jsou základem mnoha polévek a různých omáček.

Pažitka

Má celou řadu výhod. Především jde o nenáročnost na pěstování, zároveň je mrazuvzdorná trvalka, která se objeví na začátku jara hned mezi prvními. Velmi snadno se tak pěstuje nejen venku, ale i v květináčích či truhlících. Nezaměnitelná chuť čerstvé pažitky se pojí s polévkami, pomazánkami a mnoha dalšími pokrmy. Stále častěji se také využívá východní pažitka pro její česnekové aroma. Vedle typického cibulového aroma způsobeného organickými sloučeninami síry, které jsou známé i protizánětlivými účinky, představuje nemalý zdroj důležitých minerálů a vitamínů.

Meduňka

I tato bylinka je velmi nenáročná na pěstování. Stačí jí především dostatek slunce a tepla. Meduňka má úžasné účinky, dokáže nejen léčit, ale také osvěžit a uklidnit. Velmi často se tak používá například do nápojů, kde se o meduňce mluví jako o jednom z nejzdravějších sirupů, protože se vyrábí za studena. Čerstvé lístky se také využívají na stále oblíbenější zklidňující obklady. O této bylince se nejčastěji mluví právě ve spojitosti s klidem, pohodou, relaxací, nalezením vnitřní rovnováhy a kvalitního spánku. Po vypití čaje s meduňkou přichází jako mávnutím kouzelného proutku pocity útlumu a zklidnění. Pomáhá i proti migréně nebo nervozitě před důležitým jednáním. Také zlepšuje trávení.

Libeček

Je jednou z nejlepších voleb pro ty, kteří hledají výborné, zároveň pak výrazné koření do polévek, ale také dalších pokrmů. Ne nadarmo se mu přezdívá české maggi. Jedinou nevýhodou by však mohla být právě výrazná vůně i chuť, jež přebijí i všechny ostatní bylinky. Z této rostliny lze zpracovat naprosto vše od listů přes nať až po plody. Libeček působí močopudně, takže je velkým pomocníkem při různých potížích močových cest. Mimo to však také pomáhá při suchém kašli pro rozpuštění hlenu. Nať najdeme také při zdravotních koupelích pro revmatiky.

Medvědí česnek

Jeho období je sice právě u konce, ale i tuto bylinu je nutné připomenout. Z této rostliny se také používají různé části a není zase tak typickou pro domácí výsadbu. Medvědí česnek se však využívá v celé řadě pokrmů. Od dochucení polévek přes různá mletá masa, paštiky a saláty až po příchutě různých slaných dobrot. Hitem nejen letního vaření posledních let je za studena vyrobené pesto v kombinaci například s těstovinami. Jeho využití pro zdravý životní styl je obrovské. Obsahuje látky, které podporují trávení i činnost žaludku. Urychluje hojení různých ran a také ničí střevní parazity. Mimo to se používá ke snížení tlaku a má blahodárné účinky na dýchací soustavu, kdy působí proti nachlazení, ale také astmatu.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & VŠE O BYLINKÁCH najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 24. května