Dle průzkumu Večerníku čtyřicet procent Prostějovanů si nedovede letní dovolenou bez zahraničí ani představit. Dalších třicet procent je k této vášni nakloněno. V minulém roce ovšem určité procento z nich zastavila pandemie, případné obavy z nákazy koronaviru a v letošním roce to zřejmě nebude o moc jiné. V České republice je pandemie již řadu týdnů na ústupu, ne ve všech turistických destinacích je to však stejné jako právě zde. I proto tak bude velmi důležité zvážit, kam případnou cestu naplánovat.

Pokud si i přes současnou situaci chcete užít dovolenou v zahraničí, je dobré bedlivě sledovat stránky jednak Ministerstva zdravotnictví a jednak Ministerstva zahraničních věcí, která k těmto cestám pravidelně aktualizují podmínky, a to nejen ze strany České republiky, ale také konkrétního státu, kam byste chtěli vyrazit. Ze strany ČR se jedná o rozdělení zemí do pěti různých skupin od nízkého rizika nákazy po extrémní. V každé z těchto kategorií najdete také doporučení, zda se do těchto zemí vydávat, na co vše při těchto cestách dbát, také ale jak postupovat při následném příjezdu zpět. Na těchto stránkách najdete také informace, jaké podmínky jsou pro vstup do zemí, kam se chystáte.

Z oblíbených letních turistických destinací jsou tak například stále ve vysokém riziku nákazy státy jako Bulharsko, Řecko, Španělsko, Itálie či Francie. I zde však stále platí, že situace, jaká je nyní, může být za měsíc zcela odlišná a to jak pozitivním směrem, tak i tím negativním.