Na výkony z posledních týdnů dokázala navázat hráčka ze soupisky extraligového TK Agrofert Prostějov Barbora Krejčíková, která se na grandslamovém French Open dostala už do 4. kola. Na nejvýznamnějším antukovém turnaji světa už naopak nepokračuje celá řada nasazených hráček. Předčasně skončily i další tenistky s prostějovskou stopáží Karolína Plíšková, Petra Kvitová nebo Karolína Muchová.

Krejčíkové chybí jediné vítězství a poprvé postoupí do světové třicítky. Pomohly jí k tomu výhry nad krajankou Kristýnou Plíškovou, nasazenou Ruskou Alexandrovovou a šestou hráčkou světa Svitolinovovou z Ukrajiny. „Užívám si soupeření na nejvyšší úrovni. V každém utkání se učím a posouvám své vnitřní limity,“ popisuje svůj aktuální stav mysli Krejčíková. „Špičková hráčka přijede na grandslam co nejlépe nachystaná, chce ho vyhrát. A najednou přijdu já, svádím s ní vyrovnaný boj, nebo ji dokonce porazím. Jsem super šťastná,“ dodala po výhře nad Svitolinovovou.

Ve 3. kole skončila dcera prostějovského rodáka a bývalého hráče Železáren Josefa a sestra brankáře 1.SK Prostějov Filipa, Karolína Muchová, kterou vyřadila Američanka Stephensová. „Třetí kolo na grandslamu se počítá. Bylo fajn, že se mohlo hrát před diváky,“ ohlédla se za French Open Muchová, kterou při hře stále omezuje namožený břišní sval. „Do servisu se pořád nemůžu opřít na sto procent, což poznamenává mou psychiku. Ale za hranu bolesti jsem se nedostala. Dám se dohromady a za týden pojedu do Berlína na trávu,“ uvedla Muchová.

Dva vítězné zápasy získala také Kateřina Siniaková, pak ji porazila Zidanšeková ze Slovinska, přestože Češka získala první set kanárem. „Byl to dobrý zápas, bohužel se špatným koncem. Možná jsem byla až moc motivovaná, protože jsem strašně chtěla. Druhý set mi o pár míčků utekl,“ posteskla si Siniaková, která byla jinak se svým vystoupením spokojená. „Mám za sebou těžké období. Ačkoliv jsem makala do úmoru, na žebříčku jsem klesala. Na kurtu jsem si nevěřila. Ale vytrvala jsem, teď se cítím super. Daří se mi otáčet zápasy. Dokazuji, že tenis umím.“

V poli poražených skončila řada dalších českých hráček. Hned na začátku vypadla Kristýna Plíšková, o kolo později její sestra Karolína. Po prvním vyhraném utkání musela kvůli zranění odstoupit Petra Kvitová. „Po zápase jsem během mediálních povinností upadla a poranila si kotník. Bohužel po magnetické resonanci a diskusi s týmem jsme usoudili, že by nebylo moudré dál hrát. Je to neuvěřitelná smůla,“ řekla Kvitová. 

ŽENY

French Open

Dvouhra – 1. kolo: Kvitová (11) – Minnenová (Belgie) 6:7, 7:6, 6:1; Siniaková – Bouzková 6:0, 4:6, 6:2; Karolína Plíšková (9) – Vekičová (Chorvatsko) 7:5, 6:4; Muchová (18) – Petkovicová (Německo) 1:6, 6:3, 6:4; Krejčíková – Kristýna Plíšková 5:7, 6:4, 6:2. 2. kolo: Siniaková – Kuděrmětovová (29-Rusko) 7:6, 5:7, 7:5; Kvitová – Vesninová (Rusko) V. bez boje; Muchová – Lepchenková (USA) 6:3, 6:4; Krejčíková – Alexandrovová (32-Rusko) 6:2, 6:3, Karolína Plíšková – Stephensová (USA) 5:7, 1:6. 3. kolo: Siniaková – Zidanšeková (Slovinsko) 6:0, 6:7, 2:6, Krejčíková – Svitolinová (5-Ukrajina) 6:3, 6:2, Muchová – Stephensová (USA) 3:6, 5:7.