Značně turbulentní rok mají za sebou snad všechny obory v ekonomice včetně těch, které shání zaměstnance firmám, tedy personální agentury. Podle majitelky jedné z těch prostějovských Evy Vachové se koronavirová epidemie dost razantně projevila na trhu práce. A tím i na fungování agentur.

„Koronavirus měl velký vliv na trh práce, neboť stát pomáhá firmám, které jsou zavřené, a tak mnoho lidí nemá důvod chodit do práce. Dostávají od státu peníze, proč by tedy někam chodili?“ uvádí Vachová i s odkazem na to, že mnoho lidí, kteří by jinak pracovali, bylo doma buď v karanténě, nebo s dětmi. A přidává další problém. „Zájem lidí zvenčí o práci není,“ povzdechla si.

Personální agentury nabízí v provozech práci různým věkovým skupinám včetně studentů. „Ze začátku jim ve školách často říkali, že nesmí. Byla v tom obava, aby se nenakazili. Pak se to rozvolnilo, takže ano, některé odpolední směny nám studenti brali. Ale i rodiče měli zpočátku obavu. Nyní už je to lepší,“ říká aspoň o jedné záležitosti, která se zase tolik nezměnila. Její agentura nabízí hodně míst třeba v potravinářském průmyslu. „Tak jíst se musí. Díkybohu za to. Jsem ráda, že se toto odvětví daří naplnit. Potravinářský provoz je jistota,“ konstatuje s úsměvem.

Trh zaznamenal i velké výkyvy zájmu ohledně přivýdělku. „Dáváme možnost i důchodcům, taky se občas hlásí, jsou znudění, snad je to i o socializaci,“ přidává Eva Vachová. Právě lidé důchodového věku přitom nemálo možností práce přes agenturu využívají, zároveň jsou ale v ohrožené věkové skupině koronavirem.

A je tu ještě jedno ohrožení, za kterým stojí lenost. „Lidi nebudou umět dělat. Oni neumí vstávat, akorát posedí u počítače a u toho papáníčko. Ale pracovat? To jim nic neříká,“ apeluje Vachová na zvýšení pracovní morálky.

 

 Speciál vychází 31. května jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.