Tohle je výzva! Zamilovat se umí každý, ale vydržet s jedním člověkem 65 let, tomu se říká skutečná láska. Právě tu prožívají Evelína a Vladimír Krejčí. „Vždy mezi nimi vládla důvěra a slušnost. Žádné výčitky ani ponižování. Měli vždy úctu k celé rodině toho druhého,“ hledá základní kameny šťastného soužití svých rodičů známý fotograf z Kostelce na Hané Vladimír Brunton.

Evelína a Vladimír Krejčí plánují letos v srpnu na rodinné akci v Kostelci na Hané společně oslavit své 90. narozeniny. Zároveň je čeká připomínka 65 let manželského života. Oba absolvovali Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, každý však jiný obor. Evelína studovala psychologii, Vladimír zase filozofii a pedagogiku. Seznámili se na zemědělské brigádě, začali spolu chodit však až po konci studia díky náhodné společné návštěvě Státní opery v Praze.

Svatbu měli 28. listopadu 1956 na Staroměstské radnici v Praze. „Jejich další život nebyl vůbec jednoduchý, museli bojovat o zaměstnání i o bydlení. Když nedostali slíbený byt, bydleli přes zimu čtyři měsíce v maringotce. Maminka zase navzdory vzdělání pracovala jako dělnice v rakovnických závodech. Překonávání překážek však jejich manželství spíše utužovalo,“ popsal jejich syn.
Manželé se nyní mohou těšit ze 7 vnoučat a 4 pravnoučat. „K udržení manželství je nejdůležitější tolerance, trpělivost a společné životní hodnoty. Každý z nás je jiný, rozdílnosti však nejsou podstatné pro společný život. Zásadní naopak je, aby byl partner spolehlivý, měl zájem o výchovu dětí a snažil se zabezpečit rodinu. Důležité rovněž je vidět na něm spíše jeho kladné stránky a mít pochopení pro jeho práci,“ shodli se oba manželé, kteří společně žijí v Ostravě. Kromě dobrého filmu či knihy se těší hlavně z návštěv svých potomků.