Začátek týdne s sebou přinesl poněkud znepokojující informace ohledně šíření pandemie koronaviru. Zatímco do minulého týdne počet nově nakažených stále klesal, v pondělí se po delším čase zvýšil oproti minulému týdnu. Konkrétně se jedná o 157 nově nakažených osob, což je o 39 více než za minulé pondělí. Stále hlasitěji se také mluví o nové mutaci delta, která je téměř trojnásobně nakažlivější než původní virus a šíří se stále více po Evropě.

 

Kvůli těmto novým skutečnostem se sejde ve čtvrtek vláda na mimořádném jednání, kde se dají očekávat mírné změny. Tou nejvýraznější by mělo být povinné testování při návratu z dovolených, pokud za sebou člověk nemá obě dávky očkování. V současné chvíli stačila lidem 22denní lhůta po první dávce, aby se mohl i bez testu prokazovat svou bezinfekčnostní.

Na vinně tohoto zpřísnění je hlavně nový typ mutace delta a mezi týdenní zvýšení počtu nakažených. U ní hlásí ministerstvo zdravotnictví reprodukční číslo 8 a podle výzkumu je účinnost první dávky vakcinace proti ní pouze jedna třetina. „Všichni stále více upozorňují na to, že existuje reálné riziko vzedmutí pandemie, zejména kvůli delta mutaci. Nové opatření se tak bude týkat všech dovolených bez rozdílu,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.