Neděle patřila ve sportovním areálu mladým hasičům. Ti se v rámci prvního kola letošního ročníku okresní dětské ligy v požárním útoku utkali o pohár starosty SDH ve třech kategoriích. První přišli na řadu mladší žáci, hned po nich starší žáci a celý program uzavřel dorost. Pro Olšany se jednalo o premiérové pořádání závodu v rámci okresní dětské ligy a zhostily se jí velmi dobře. Nejlépe připraveni se po koronavirovém lockdownu ukázali hasiči ze Soběsuk, kteří brali medailové umístění ve všech kategoriích.

„V první řadě jsme nesmírně rádi, že se soutěž mohla rozběhnout a pevně doufáme, že minimální počet pěti závodů se nám podaří v letošní sezóně uspořádat, protože nikdo neví, co ještě přijde. Celkově se však dneska ukázalo opravdu hodně družstev a je jasné, že hlad po sportu opravdu u mládeže zůstal, což je to nejpodstatnější,“ hodnotil první kolo letošní okresní ligy její předseda Zdeněk Pokorný.
V kategorii mladších žáků se nejlépe vydařila letošní premiéra hasičům ze Soběsuk, kteří časem 16.12 zvítězili s náskokem vteřiny před druhou Lipovou. Bronzovou příčku brali s náskokem na další družstva mladící z Krumsína. U starších žáků ovládli svůj závod hasiči z Vícova. Za nimi skončily na druhém místě Soběsuky, které však braly všech patnáct bodů do konečné tabulky, protože Vícov není v okresní lize přihlášen. Třetí místo uzmul Senetářov, který o pouhou jedinou setinu sekundy porazil čtvrté Bílovice.
V dorostenecké kategorii zopakovali triumf svých nejmladších kolegů hasiči ze Soběsuk, kterým se podařilo vyhrát vítězným časem 13.46. Druhé místo dokázaly s nepatrnou ztrátou vybojovat Domamyslice a na třetí místo se dostalo B družstvo Kobeřic.
Závodům nechyběla ani velmi dobrá divácká kulisa, kterou vytvořili nejen místní, ale také řada rodičů a fanoušků hasičského sportu. Ti se kromě podpory svých favoritů mohli těšit také z velkého výběru občerstvení nejen v udírně, ale také ohledně pití, co si pro všechny přítomné připravili místní dobrovolní hasiči.
„Jako SDH Olšany u Prostějova jsme letos poprvé pořádali závody, které patřily do ODL Prostějov, což bylo pro nás něco nového. Účastníci si po delší pauze mohli znovu zasoutěžit. Dobu čekání na startovní pole si mohli zkrátit prohlídkou naší techniky, využít možnost výborného občerstvení a všeho, co nabízí areál TJ Sokol Olšany. Každopádně jsme jako sbor s organizací soutěže spokojeni i přes nějaké ty drobné ‚mušky‘. Přestože našemu družstvu se útok nepovedl, jsme potěšení, že se prvních letošních závodů ODL zúčastnilo až 46 družstev. Počasí nám také celý sportovní den přálo. Na dětských obličejích byla vidět radost a spokojenost, což nám dodává energii a elán do příštích závodů. Chtěli bychom tímto všem poděkovat za účast, disciplinovanost a dobrou náladu. Těšíme se na další závodní klání v požárním útoku,“ prozradila redakci jedna z hlavních organizátorek závodu Petra Pechová.
Celá akce se tak dala hodnotit především pozitivně, a to nejen ze strany pořadatele, ale také fanoušků i soutěžících. Stejně první závody, navíc premiérové v Olšanech, v rámci okresní dětské ligy hodnotil i její předseda. „Na to, že v rámci této ligy se jednalo o první akci na území Olšan, musím je pochválit za velmi dobře odvedenou práci. I když bylo někdy znát, že se jedná o premiéru, velmi rychle se do všeho dostali a měli vše perfektně připravené. Určitě si zaslouží velké poděkování,“ přidal.
Nyní čeká ODL více než měsíc a půl pauza. Další závody se konají v Kobeřicích 14. srpna. Následně však půjde většina závodů už ve velmi rychlém sledu. „Když jsme letošní ročník řešili, byli jsme ještě v zákazu pořádání takovýchto akcí. Takže se drtivá většina družstev rozhodla pořádat své závody až v pozdějších termínech. Olšanům však vyhovoval spíše tento, s čímž jsme neměli problém, jen jsou tedy jediní v tomto období,“ prozradil závěrem předseda ODL.

VÝSLEDKY (top 5 v každé kategorii)
Mladší žáci
1. Soběsuky 16.12
2. Lipová 17.15
3. Krumsín 17.55
4. Bílovice B 18.83
5. Kobeřice 20.37

Starší žáci
1. Vícov 13.86
2. Soběsuky 14.38
3. Senetářov 14.70
4. Bílovice 14.71
5. Lipová 14.81

Dorost
1. Soběsuky 13.46
2. Domamyslice 13.57
3. Kobeřice B 14.09
4. Bousín 14.47
5. Kobeřice 14.51