Tohle lidi už opravdu štve! Ke zděšení mnohých vláda na konci července změnila podmínky vstupu na bazény a koupaliště. Lidé se rázem museli prokazovat buď platným očkováním, nebo potvrzeným PCR či antigenním testem ze zdravotnického zařízení. Provozovatelé koupališť, kteří toto potvrzení v průběhu uplynulého týdne striktně vyžadovali, čelili obrovské nevoli ze strany návštěvníků, další byli odrazeni již předem. Od neděle 1. srpna se však situace změnila, provozovatelé už neponesou odpovědnost za bezinfekčnost svých návštěvníků. Navíc už mohou nově využít plnou kapacitu svých koupališť.

Nové vládní mimořádné opatření zcela nečekaně vstoupilo v platnost 20. července. V průběhu následujících deseti dní na jeho dodržování měli dohlížet i provozovatelé koupališť. A neměli to vůbec snadné. „Jsem naprosto znechucen postupem vlády, která nám svými neustálými změnami podmínek způsobuje neskutečné komplikace,“ nebral si v průběhu uplynulého týdne servítky Marek Hýbl, starosta Otaslavic, kde před třemi roky otevřeli nové biotopové koupaliště. „Abychom všemu dostáli, objednali jsme pro naše návštěvníky antigenní testy za čtyři tisíce korun. Měli jsme je chvíli a bylo nám řečeno, že antigenní testy jsou už málo, že od teď musí být PCR testy! Nejhorší pak je, že to těm lidem u vchodu musíte nějak vysvětlit,“ dodal Hýbl, který potvrdil, že vládní opatření spoustu lidí od návštěvy koupaliště odradila. „Většinou si zavolali, a když zjistili, jak to je, tak řekli, že nepřijdou. A někteří se obrátili až u vchodu,“ zalitoval otaslavický starosta.

Stražisko: „Chtěli na nás volat i policisty“

Stejné problémy zažívali i ve Stražisku. „Naše nařízení to nejsou, přesto jsme byli odpovědní za jejich dodržování. Pokud bychom dostali vysokou pokutu, tak by to hospodaření naší obce mohlo zruinovat. Část lidí to chápala, mnozí to však odmítali akceptovat.  Setkávali jsme se i s případy, že na nás někteří návštěvníci chtěli volat policisty,“ nastínila Večerníku Markéta Dvořáková, starostka Stražiska provozujícího vyhlášené koupaliště.

I zde nakoupili testy a návštěvníkům nabízeli samotestování. Jeden test je přišel na padesát korun. „Předminulou sobotu u nás bylo sedm set lidí, tak to byl docela šrumec. Dá se však říci, že celkově se potýkáme s jasným úbytkem lidí, vládní opatření nás poškozují. Přitom mojí povinností je zajistit rozumné hospodaření obce, pokud by tedy vláda nabídla nějaké kompenzace, určitě o ně požádáme,“ uzavřela Markéta Dvořáková.

Nezamyslice: permanentky se osvědčily 

Téměř vše jinak je letos v Nezamyslicích, kde se koupaliště od letošní sezóny stalo privátním plaveckým zařízením. Lidé jej tedy mohou navštívit pouze v případě, že si koupí permanentku na 20 vstupů. „Chápeme, že jsme tímto krokem všechny nepotěšili, ale ti, kteří si permanentky koupili, jsou spokojeni. Dá se tedy říci, že se nám toto opatření osvědčilo. Pokud otevřeme koupaliště i v příštím roce, bude to pravděpodobně opět za těchto podmínek,“ reagovala na naše dotazy soukromá majitelka koupaliště Ivana Jarošová provozující v areálu plovárny i oblíbenou restauraci. I ona se stejně jako všichni ostatní snažila neustále se měnící pravidla dodržovat. „Radost to však nedělá nikomu,“ posteskla si. 

Zodpovědnost už je na lidech

Od neděle 1. srpna se pravidla hry opět změnila. Vláda provozovatelům bazénů a koupališť umožnila využít plnou kapacitu, nikoliv pouze 75 procent jako doposud. Kabinet se také v průběhu uplynulého týdne rozhodl sejmout odpovědnost za bezinfekčnost lidí z provozovatelů služeb. „Poskytovatel služeb nekontroluje příznaky onemocnění, ale je to odpovědnost občana. Ten by v případě obtíží neměl využít daných služeb,” upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.