Pouze jediný z plánovaných pěti letů se podařilo zrealizovat v rámci letošní akce Balóny nad Prostějovskem.

Vzduchoplavci vzlétli jen za malebného sobotního jitra ze zámecké zahrady v Čechách pod Kosířem. A byla to opravdu parádní podívaná...

 

Celkové skóre počasí versus balóny 4:1. Takto nejvýstižněji by se dal zřejmě zhodnotit výsledek letošní akce Balóny nad Prostějovskem. V rámci ní měli vzduchoplavci od uplynulého pátku do neděle odstartovat dvakrát z Plumlova, dvakrát z Čech pod Kosířem a jednou z Prostějova. Jenže nakonec se všech jedenáct zúčastněných balónu dostalo do vzduchu pouze během nádherného sobotního rána ze zámeckého parku v Čechách pod Kosířem. Následně zamířily směrem na Olšany u Prostějova. 

Někdo má závratě už na třetí šprušli žebříku, jiný miluje výšky, vítr ve vlasech a výhled do krajiny. Z části těch druhých se pak stávají vzduchoplavci. Právě ti si již podruhé dali dostaveníčko v našem regionu. „Máme za sebou celkem devatenáct setkání na Bouzově. Pravidelně tam chodilo i deset tisíc lidí. Jenže loni jsme poprvé tuto akci kvůli covidu museli přesunout do Plumlova, kde to bylo přece jen o něco komornější. Líbilo se nám tu, a tak jsme se sem letos opět vrátili,“ vysvětlil hlavní organizátor Svatopluk Kuča.

Balonáři z nejrůznějších koutů republiky i ze Slovenska dorazili už ve čtvrtek 5. srpna, první let byl naplánován na páteční ráno. Ale počasí notně míchalo kartami. Program se neustále musel upravovat, ranní start byl zrušen. Večer to dlouho vypadalo, že balóny skutečně vzlétnou z prostějovského velodromu, ale i z toho kvůli nárazovému větru sešlo. „Byla jsem z toho zmatená. Mnohokrát se měnilo místo, nakonec jsme tam dojeli, čekali půl hodiny a nic. Chtěli jsme další den vyrazit na jiné místo startu, ale nakonec si to rozmysleli,“ popsala vlastní zkušenost Lenka Nová.

Bohužel lety balónů jsou přímo závislé na aktuálním počasí a zejména větru, což nikdo z organizátorů není schopen ovlivnit. Nicméně samotní účastníci byli spokojeni, neboť si mimo jiné náramně užili ohňovou show konanou v pátek večer v kempu Žralok. „Jsme rádi, že jsme se zase po roce mohli společně sejít. Dorazili za námi kamarádi až z Košic a všichni jsme se shodli na tom, že se už moc těšíme na další ročník. Zatím ho plánujeme do Plumlova, nicméně není vyloučeno, že se opět vrátíme na Bouzov, abychom tu oslavili dvacáté výročí této akce. Nic však zatím není rozhodnuto, musím totiž říct, že ze strany zástupců kempu Žralok, města Prostějova i zámku v Čechách pod Kosířem jsme se setkali s velkou vstřícností, která nás všechny moc těší,“ poznamenal pro Večerník Svatopluk Kuča.