Sport jako celek dostal v posledním roce a půl pořádně zabrat. Kvůli koronavirové pandemii byla řada soutěží přerušena a drtivá většina z nich už se ani nerozjela. Hůře ze situace ovšem vyšly amatérské sporty a týmy. Profesionální přeci jen nakonec vše mohly dohrát a i když sčítaly nemalé finanční ztráty, situaci nakonec vesměs ustály.

Nyní se ale ukáže, jak vše dokázaly zvládnout amatéři a „hobbíci“. Vždyť za posledních 18 měsíců museli většinu času stát. Tréninky, zápasy, turnaje, hromadné akce: to vše si museli nedobrovolně odepřít.

Nikde však hlavně není psáno, že se situace nebude opakovat. Pravda, v České republice je něco přes 40 procent očkovaných a po roce a půl jsme se snad přeci jen trochu z koronavirového života poučili. Navíc, znovu je před volbami. Ze světa však i nyní chodí zprávy o nárůstech případů, zhoršující se situaci a stále přísnějších opatřeních. Jisté obavy z toho, že by se uzávěra amatérského sportu vrátila, je tedy na místě. Jak navíc mnohdy (a bohužel správně) konstatovali někteří fotbalisté Prostějovska, pro vládu je zjevně kolektivní amatérský sport postradatelnou až zbytečnou činností…

Co by přitom znamenala další nucená stopka pro sportovce-amatéry, asi není třeba rozvádět. Pro mnoho by to byla konečná, řada z nich by se organizovaného sportu prostě vzdala. A kluby i celé soutěže by zaplakaly. V sázce je zkrátka hodně.