Sobota 14. srpna byla dnem, kdy se volejbalový klub VK Prostějov konečně dočkal své jihoamerické posily Raquel Löff da Silva. Brazilská blokařka po pracném vyřízení všech formalit zpřísněných kvůli globální situaci s covidem přiletěla do Prahy až hodinu před půlnocí, aby se odtud okamžitě přesunula na Hanou.   

Atraktivní posila a zřejmě nejatraktivnější letní úlovek desetinásobných šampionek české extraligy je připravena hájit barvy VK. Raquel Löff da Silva se může radovat, konečně dorazila do Prostějova. A okamžitě se připojila k týmu, s nímž také zítra odjede na soustředění. 

„Jak už jsem říkal, s ohledem na opatření proti koronaviru je teď mnohem komplikovanější pobyt občanů mimo Evropskou unii v České republice, než tomu bylo dříve za normální situace. Proto jsme museli vyřizovat řadu nezbytných kroků, aby sem Raquel mohla dorazit a delší dobu tady zůstat. Což nějaký čas trvalo,“ vysvětlil sportovní ředitel a hlavní kouč vékáčka Miroslav Čada.

„Jedna z našich největších letošních posil tak sice přišla o první dva týdny společné týmové přípravy, ale podstatné je, že už ji máme zde. Zajistit v současnosti trvalejší pobyt kohokoliv z jiného kontinentu v ČR totiž není vůbec jednoduché. Proto chci poděkovat Národní sportovní agentuře za pomoc, v kontaktu jsme průběžně byli i s Velvyslanectvím Brazílie v Praze,“ zmínil Čada.

Löff da Silva strávila cestováním většinu sobotního dne. „Letěla ze Sao Paula do Lisabonu, kde čekala hodinu a půl navíc na další zpožděný spoj. Tím se pak letecky přesunula do Vídně, kam jsme pro ni mezitím poslali auto. Do Prostějova dorazila v jedenáct hodin večer, tedy spíš už v noci. Unavená, ale naprosto v pořádku,“ ujistil Čada s popisem náročné anabáze.

Exotická akvizice VK byla na dálku v telefonickém kontaktu se svou brazilskou krajankou Solange Soares, někdejší hráčskou oporou a momentálně trenérkou hanácké organizace. „Soli s Raquel průběžně komunikovala tak, aby její přesun proběhl co nejvíc hladce. I dál je výhoda, že cokoliv důležitého mohou spolu řešit ve své mateřské řeči.“

Do přípravy svého nového klubu se šestadvacetiletá střeďačka zapojí hned ode dneška. „Už se moc těšila a nemohla dočkat, proto se k mančaftu připojí okamžitě. Během pondělí máme dva tréninky, následně v úterý ráno odjíždíme i s Raquel na soustředění do Karlova pod Pradědem,“ dodal Čada.