S odstupem času by tento příběh mohl posloužit jako skvělý námět pro komedii. Během obřího požáru, který doprovázely i výbuchy, se jeho obyvatel se svojí přítelkyní a dvěma dětmi sebral a s dopředu sbalenými věcmi se vypravil na autobus. Zanedlouho po jejich odchodu v pekelném žáru zasahovalo 11 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Nakonec na místě zůstaly pouze ohořelé a nebezpečné zbytky stavení. Ty již byly naštěstí srovnány se zemí a tento pozoruhodný STÍN MINULOSTI už tak zůstane pouze v paměti lidí...

Okolnosti vzniku tohoto požáru byly od počátku více než podezřelé. Opuštěný dům měl nedlouho před požárem rekonstruovat zájemce o jeho odkoupení. Rozsáhlý oheň pak ohrozil podstatnou část nevelké vesnice, hasiči z objektu vynesli několik propan-butanových lahví a kanystrů s pohonnými hmotami. Ty hrozily vybuchnutím a napácháním ještě větších škod.

Původní podezření se potvrdila i po vyšetřování hasičů a policistů, kteří dospěli k závěru, že nemovitost zapálil tehdejší zájemce o její odkoupení. Navzdory tomu na Denise Grydila nakonec nebyla podána obžaloba. Jak to bylo možné? Dle závěru hasičů škoda nepřesáhla pět milionů korun a během požáru údajně nebylo ohroženo zdraví více jak sedmi osob.

Zastavení trestního stíhání řada místních nesla dosti nelibě. „Je to celé jeden velký podvod od začátku dokonce. Původní majitel říkal, že nic není problém, vše zaplatí pojišťovna a že on to pak nechá zbourat. Nakonec to prodal nějakému inženýrovi a ruina nám tady straší dál. Jsem zvědavý, jestli s tím někdo něco udělá nebo jestli se to nebude muset zbourat na náklady obce,“ nebral si před lety servítky starosta Šubířova Jindřich Ritter, který coby člen místní hasičské jednotky na místo dorazil mezi prvními.

S odstupem času Večerník zajímalo, jak to s nebezpečnou ruinou dopadlo. „Už je to naštěstí vyřešené, nový majitel to nechal srovnat se zemí. Prostor je nyní prázdný, jaké s ním má majitel další záměry, to netuším,“ reagoval na naše aktuální dotazy šubířovský starosta.

Samotného Denise Grydila se redakci opakovaně zastihnout nepodařilo.