Do těžké situace se v průběhu posledního roku a půl dostal nejeden živnostník. Vláda České republiky jim nařízeními pro boj s koronavirem výrazně ztížila, nebo dokonce znemožnila fungovat. A zničehonic se tak mohli ocitnout ve finančních problémech. V některých případech se přitom dočkali od politiků komentářů, že měli „být ve vatě“. Vedení statutárního města Prostějov se naopak v tuto chvíli rozhodlo pomoci. „Opatření, která šla napříč celou republikou, silně zasáhla do podnikání živnostníků. Proto jsme se rozhodli několikrát pomoci,“ ohlédl se v čase prostějovský primátor František Jura (ANO 2011) s tím, že od dubna byla radními odsouhlasena peněžitá pomoc již ve výši 2 875 000 korun.

Promiňte, od příštího týdne ale nesmíte pracovat. Tuto větu by možná někteří lidé čas od času slyšeli rádi. Ne tak ale živnostníci a podnikatelé, kteří v době intenzivního boje s koronavirem museli vyvěsit cedulku na dveře své provozovny nuceně. Ze dne na den tak přišli o příjmy, přitom ale museli nadále platit například energie, nájmy a v řadě případů také mzdy. „Upřímně? Kdybych neobchodoval hlavně v zahraničí, tak nevím, zda bych to zvládl,“ poznamenal nedávno výrobce sportovních dresů Milan Sedlo. Načas bylo paralyzováno mnoho služeb, řemesel, obchodů.

Vláda České republiky poté vyhlásila kompenzace. Jenže ne každý na ně dosáhl, na což upozorňuje také ředitelka Okresní hospodářské komory Helena Chalánková. „Kompenzace od státu byly nepružné, byrokraticky složité, pro živnostníky i pro firmy. Byly zde nastaveny podmínky, že spousta lidí ani na nějakou náhradu nedosáhla. Nám se to jako zástupcům podnikatelů moc nelíbilo, protože ve srovnání s jinými zeměmi – kde nastavili plošné kompenzace, každý dostal určitý obnos peněz – to byl mnohem složitější systém. Navíc byly vyhlášené pozdě, spousta z nich své provozovny už nemohla zachránit,“ vyjádřila se na to konto pro Večerník.

V Prostějově měli alespoň někteří živnostníci štěstí v neštěstí, magistrát se totiž rozhodl, že jim pomůže. A tak jen za letošní rok jim zaslal nebo ještě zašle skoro tři miliony korun. „Živnostníkům to velmi pomohlo. A myslím si, že i u spousty to přímo zachránilo jejich podnikání,“ kvitovala tento krok Chalánková.

Proč se pro kompenzaci magistrát rozhodl? „Přistoupili jsme k tomu, protože jsou to naši občané, dostali se do obtížné situace. A město jim mohlo aspoň touto finanční podporou trochu pomoci,“ uvádí Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora statutárního města Prostějov. Ostatně rada má téma pomoci živnostníkům na programu vesměs pravidelně.

„Velmi jsme tu aktivitu města podpořit živnostníky uvítali. Navíc Prostějov byl v rámci České republiky jedním z prvních měst, které podporu zavedly. Podmínky byly nastaveny docela dobře, rychle, jednoduše,“ ocenila Helena Chalánková. „Myslím si, že to všichni kvitovali s povděkem, i když někteří na podporu nedosáhli, protože nesplnili podmínky. Mezi zásady patřilo, že podnikatel nebo živnostník má zapsanou provozovnu na území města. Oni třeba provozovnu měli, ale sídlo měli zapsané jinde,“ dodává Rašková.

Zamítnutých žádostí však byly většinou jednotky procent. A už jich ani moc nepřibude. „K poslednímu červnu jsme to de facto ukončili. Ti, kteří chtěli, tak už požádali. A už před prázdninami to byli jen poslední opozdilci, kteří si uvědomili, že ta možnost tady je,“ konstatuje náměstkyně prostějovského primátora.

O tom, jak se nakonec podnikatelé a živnostníci se situací vypořádali, však rozhodnou až příští měsíce. „Myslím si, že v dalších dvou třech měsících ještě někteří hospodští zavřou, až zjistí, že se jim tržby nevrátily do normálu a jsou třeba na polovině,“ vyjádřila se například jedna z provozních, která nechtěla být jmenována...

 

33 graf03

 

PODMÍNKY PRO ZISK PODPORY

* mají adresu sídla a provozovny na území města

* vykonávají činnost v souladu s živnostenským zákonem

* ke dni 27. prosince 2020 měli zapsanou živnost

* mají alespoň jedním z protikoronavirových nařízení vlády zakázanou činnost

* nejsou v insolvenci

* použijí poskytnutou pomoc v přímé souvislosti s podnikáním