Nikdo z nás asi není nadšen ze stále přetrvávajících proticovidových opatření. Ta se naštěstí už víceméně omezují na nošení respirátorů v uzavřených prostorách. I to málo však poskytuje některým z nás jedinečný prostor pro exhibici jejich „vlastních názorů“. K ní však přistupují zcela bez ohledu na ostatní. To je i případ Davida F., kvůli němuž museli být do autobusu na prostějovském nádraží přivoláni policisté.

David F. si i po opakované výzvě řidiče autobusu odmítl nasadit respirátor. A to navzdory faktu, že na tuto povinnost jej upozorňoval leták na dveřích dopravního prostředku. Řidič, mezi jehož služební povinností patří i dohlížení na dodržování tohoto opatření, se nebyl s mladým mužem schopen nijak domluvit. Proto na místo zavolal policisty.

Jejich přítomnost David F. přijal jako výzvu, jak se naplno předvést se „svými znalostmi“, které měl sepsané na kusu papíru, jímž šermoval před muži zákona. Vše se zároveň rozhodl natočit na mobilní telefon, nepochybně se záměrem, aby i ostatním na sociálních sítích ukázal, jak mu bylo ubližováno, přestože byl dle svého mínění v právu... 

V následné naprosto jalové debatě se David F. snažil policisty přesvědčit o tom, že zaměstnanec dopravní společnosti nezná své pravomoci. „Nošení respirátorů je protizákonné, soud to několikrát zrušil. Řidiči nemají právo to vyžadovat. Já roušku nenosím ze zdravotních důvodů, ale lékařské potvrzení o tom vám nepředložím,“ vyjádřil se mimo jiné David F. 

Svým estrádním výstupem zdržoval všech zhruba třicet cestujících včetně řidiče. Autobusem David F. nakonec neodjel, pořízené video však umístil na sociální sítě. Očekávaného obdivu se dočkal jen u některých, kteří o sobě s neobyčejnou hrdostí prohlašují, že „nejsou ovce“...

Další lidé nad jeho povýšeným, demagogickým a zároveň bezohledným chováním vůči druhým kroutili hlavou. „Na covid zemřeli kolem mě čtyři přátelé a ani já bych se nechtěl od takového člověka nakazit. Ať jde pěšky. A co se týká policistů na místě, tak byli dobří. Na rozdíl od toho ubožáka, který zdržoval lidi v autobuse i ty další, kteří čekali na následných zastávkách,“ shrnul za všechny Tomáš M.