Ahoj všichni,

rozmohl se nám tady takový nešvar. Jdu po chodníku a najednou uprostřed něj vidím stojící koloběžku. Vcházím někde do dveří a před nimi koloběžka. Procházím se opět po chodníku a náhle kolem mne prosviští koloběžka. Vidím kolonu aut a mezi nimi proplétající se koloběžku. Máme tady nový fenomén, a to kromě sdílených kol i sdílené koloběžky.

 

Je to jistě posun vpřed a dostali jsme se tak mezi světové metropole, leč zatím mám pocit, že ony „kolobrndy“ nejsou zrovna ve správných rukou, spíše se domnívám, že se staly kapku nebezpečným nástrojem v rukou nezkušených jedinců a asi bude třeba s tím něco dělat. Ti, co mají koloběžku vlastní, a že pár takových znám, jsou zkušení účastníci provozu a nemám s nimi problém. Sdílené koloběžky se ovšem může „zmocnit“ i jedinec nezkušený a ten může být nebezpečný sobě, ale i svému okolí. A nerad bych se dožil doby, kdy budou sanitky vyjíždět pravidelně ke koloběžkovým úrazům, a to tak, že i k těžkým a, nechci sýčkovat, i smrtelným.

Sdílená kola se nám podařilo tak nějak civilizovaně pořešit, vše funguje, jak má, možná s menšími problémy, ale globálně dobře, ale teď co s těmi koloběžkami? Dojde k plošné kampani, budou se prohřešky více trestat, aby se lidé poučili? V těch výše zmíněných metropolích jsou asi trochu dál a prostě i pro koloběžky vymezili trasy a tam, kam tato vozítka nepatří, udělali restrikce a v tom lepším případě poučují a v tom horším pak trestají.

Vím, vše má své, jak se říká, porodní bolesti a samozřejmě máme daleko větší problémy, než je někde pohozená „kolobrnda“, ale víme, že malé problémy se mohou kumulovat a pak by nebylo dobré stát jen s otevřenými ústy. A tak zatím si pojďme alespoň slíbit, že nebudeme koloběžky pohazovat všude, kde nás napadne, nebudeme ohrožovat chodce, ale ani automobilisty a budeme ohleduplní i ke svému vlastnímu zdraví.

Marty