Bezprecedentně obří úspěch v novodobé historii české cyklistiky se povedl jezdcům a jezdkyni TUFO PARDUS Prostějov na dráhovém mistrovství světa juniorských kategorií 2021 v Egyptě.

Celkový součet cenných kovů z nejvýznamnější globální akce mládeže zní až neuvěřitelně: jedno zlato, tři stříbra a dva bronzy, to je fantastických šest medailí! „Vše jsem konzultoval s pamětníky i kapacitami české cyklistiky a všichni mi potvrdili, že tolik vybojovaných medailí z juniorského mistrovství světa nikdy nebylo. Ani v historii Československa,“ neskrýval dojetí Michal Mráček, sportovní ředitel TUFO PARDUS Prostějov. „Titul mistra světa jsem si vychutnal s českou vlajkou u bariéry, na to asi do smrti nezapomenu,“ jásal nový šampion Radovan Štec.

 

Během tří týdnů na přelomu srpna a září se v prostějovském týmu odehrálo něco, co si přeje zažít každý závodník, trenér, klub, rodič a koneckonců jakýkoliv člověk upřímně fandící sportu. Úvodní díl téhle pohádky se odehrál na ME v nizozemském Apeldoornu, o čemž už Večerník informoval. Co však přinesl velký šampionát planety, to bylo pro všechny v hanáckém oddílu jako z říše snů! Poslední úspěchy byly rozebrány na středeční tiskové konferenci v areálu prostějovského velodromu, u čehož jsme nemohli chybět.

„Už vystoupení našich zástupců na nedávném evropském šampionátu bylo mimořádné. A výsledky na mistrovství světa v Káhiře to ještě ohromným způsobem předčily! Prostějovská cyklistika převratně přepsala dějiny dráhové odnože tohoto sportu v ČR. Podobně úspěšné juniorské mistrovství světa nepamatuje historie české a ani československé cyklistiky,“ neskrýval totální nadšení sportovní ředitel TUFO PARDUS Michal Mráček.

Medailový účet v egyptské metropoli otevřela Gabriela Bártová v eliminaci, když navzdory pádu statečně vybojovala třetí místo. A potom již přišly hvězdné momenty pro Radovana Štece. V bodovacím závodě mu ještě duhový dres těsně unikl, bohužel i vinou nepřesné práce rozhodčích. Nicméně získal stříbro za druhou pozici a celá situace ho nijak neznervózněla, naopak ještě víc motivovala. Hned následující den si pak fantastickým výkonem v poslední disciplíně olympijského omnia dojel pro vítězství, tím titul mistra světa, zlato i duhový trikot!

V poslední den akce se konečně vše vydařilo také čerstvému šampionovi starého kontinentu z eliminace Matyáši Koblížkovi, který v téže disciplíně dobyl světový bronz. Pětidenní klání následně uzavíral závod juniorů v madisonu, jenž dvojice Radovan Štec a Vojtěch Koblížek ozdobila stříbrem za druhou příčku. Pod leskem cenných kovů by určitě neměl zapadnout ani výborný čtvrtý post Gabriely Bártové v bodovačce.

„Jsem v naprosté euforii! A to jako sportovní ředitel prostějovského klubu i coby předseda dráhové komise Českého svazu cyklistiky. Ty výsledky jsou excelentní a nepamatuji se, že by národní historie našeho sportovního odvětví něco podobného na juniorských MS zapsala. Gratuluji sportovcům, jejich trenérům a také všem, kteří se o famózní úspěchy zasloužili. Užívejte si tu radost s námi,“ je právem šťastný Michal Mráček.