Už je to více než rok, co byl z funkce ředitele Národního domu „odejit“ Jiří Hloch. Mladý šéf po sobě zanechal doslova spoušť v účetnictví, hovoří se, že audit zjistil finanční nesrovnalosti za zhruba jeden a půl milionu korun. Město na základě tohoto zjištění podalo trestní oznámení, policie případ řeší dodnes.

 

Během úterního jednání zastupitelstva informovala náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov), která je zároveň předsedkyní správní rady Národního domu o novinkách v celé kauze. „Podle posledních informací v kauze trestního oznámení kvůli nesrovnalostem v účetnictví Národního domu nedospěla prozatím policie k žádnému závěru,“ uvedla Milada Sokolová.

Opoziční zastupitelka Hana Naiclerová (Změna pro Prostějov) však posléze vytáhla na světlo světa další malér z éry působení ředitele Jiřího Hlocha. „Ještě před fyzickými inventurami v roce 2020 byla registrována radou města žádost o náhradu škody, která vznikla v Národním domě. Jedná se o ztrátu asi osmi věcí z inventáře Národního domu v hodnotě přes 333 tisíce korun. Ty byly údajně vyřazeny bez řádného dokladu o jejich likvidaci. Čili zmizely. Chci se tedy zeptat, jak k tomu došlo, že město přišlo o majetek v hodnotě 333 084,56 koruny,“ přednesla svůj požadavek. „Chybějící věci v Národním domě byly zjištěny den poté, co byl odvolán z funkce ředitel pan Hloch. Sice zůstatkové hodnoty těchto věcí už byly nízké, přesto mohly být i nadále využívány. V této věci bude podáno trestní oznámení na neznámého pachatele,“ zareagovala Milada Sokolová.

Jak Večerník ovšem zjistil, bývalý ředitel sice zlikvidoval věci a neměl k tomu žádný doklad od servisního technika, že jsou nefunkční nebo neopravitelné, nebo že se jejich oprava již nevyplatí, ale uvedená škoda na městském majetku, která byla probírána na zastupitelstvu, není přesná. „Částka 333 tisíc korun, se kterou je operováno, je původní cena zmíněných věcí, a některá zařízení byla starší víc než deset let. Odhadce určil zůstatkovou cenu na pětašedesát tisíc korun,“ upřesnil Martin Křupka, opoziční zastupitel za SPD a současný ředitel Národního domu v Prostějově. „Celá věc je v šetření. Nechci se už dále vyjadřovat k tomu, co se odehrávalo za mého předchůdce. Všichni se nyní věnujeme provozu a díváme se dopředu,“ uvedl Křupka.