Stejně jako v minulých letech je i nyní v hledáčku známá či neznámá moravská osobnost, jejíž činnost si zaslouží ocenění. Do 13. června 2021 byly přijímány nominace a teď již běží hlasování, do kterého se můžete zapojit i vy na odkazu http://zamoravu.eu/osobnost-moravy.

Já si dnes dovolím nominované představit a začnu asi tou nejznámější sportovní dvojicí. Když se řekne „kolová“, tak se téměř každému pamětníkovi okamžitě vybaví legendární dvojice bratrů Pospíšilových. Během tří dekád, tedy v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století, Jan a Jindřich reprezentovali a proslavili v tomto odvětví sálové cyklistiky jak Královopolskou strojírnu, jejíž barvy hájili, tak především tehdejší Československo. Bratři Pospíšilové jsou mimo jiné dvacetinásobní mistři světa a pětadvacetinásobní mistři Československa. Pro své obrovské úspěchy získali také domácí ocenění, a to jednou cenu Sportovec roku i osmkrát cenu Král cyklistiky. Kromě již zmiňovaných dvaceti titulů mistrů světa se oba mohou pyšnit dalšími medailovými úspěchy.

Doc. PhDr. Jiří Pernes, Ph.D., je významný a uznávaný moravský historik, vysokoškolský pedagog, politik a publicista. Mezi lety 1966 až 1972 vystudoval obor český jazyk a dějepis na Filozofické fakultě tehdejší University Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita). Zde také absolvoval postgraduální studium muzeologie. Díky tomu získal akademický titul Dr. (dnes Ph.D.). Jiří Pernes se v roce 2008 habilitoval na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě. Stal se tak docentem historie se zaměřením především na československé dějiny. Tento rodák ze západomoravského města Svitavy již od roku 1977 pracoval postupně v několika muzeích. Například v muzeu ve Slavkově u Brna, kde vykonával funkci ředitele. Mezi lety 1990 až 1992 byl ředitelem jedné z nejprestižnějších muzejních institucí u nás, tedy Moravského zemského muzea v Brně. V roce 1994 zahájil své působení v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. A v letech 2003 až 2017 byl doc. PhDr. Jiří Pernes, Ph.D. vedoucím brněnské pobočky. Současně působil coby externí pedagog na Masarykově univerzitě a mimo jiné také na Universitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. V letech 2008 až 2010 zastával doc. PhDr. Jiří Pernes, Ph.D. post předsedy Vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů. V únoru roku 2010 byl dokonce na krátkou dobu zvolen ředitelem této instituce.

Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc. se řadí k předním odborníkům v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění révy vinné u nás. Nesporně je průkopníkem zavádění nových technologií, metod a poznatků z výzkumu do praxe. Jako uznávaný odborník často usedá v hodnoticích komisích významných vinařských soutěží, ze kterých zároveň jeho vína přiváží ocenění. Ve své profesní kariéře se od samého počátku věnuje problematice šlechtění odrůd révy vinné na rezistenci k biotickým (houbovým chorobám, škůdcům) a abiotickým činitelům (mrazu, suchu) a jejímu pěstování.

Jarmila Vítoslavská žije a pracuje na Přerovsku, nedaleko od soutoku řek Bečvy a Moravy, v hanácké obci Troubky. Tato skromná a pracovitá žena se snaží uchovat rukodělnou krásu hanácké výšivky, díky dlouholetým zkušenostem a na základě získaných motivů ji sama vytvořit a toto umění předat dalším generacím. Práce této Moravanky můžete vidět nejen u nás na Moravě, v České republice, ale také v zahraničí.

Nominaci přijal i akademický malíř a restaurátor Mgr. Radomír Surma. Díky výjimečnému nadání a obětavé práci tohoto olomouckého výtvarníka a restaurátora bylo zachráněno a opět získalo svou zašlou krásu již mnoho památek, uměleckých děl a sálů. Jedním z nejvýznamnějších projektů byla etapová obnova Slavnostního sálu olomoucké základní školy Komenium. S touto nelehkou výzvou si akademický malíř a restaurátor Mgr. Radomír Surma velmi dobře poradil. Za úspěšné dokončení obnovy této olomoucké chlouby pan Mgr. Radomír Surma zaslouženě převzal Cenu města Olomouce v kategorii Počin roku 2018.

Tak to jsou všichni nominování, takže hlasujte, podílíte se na dobré věci.