O nejlepší kynutý koláč neboli klasicý vdolek se soutěžilo ve vranovickém areálu Na Salaši. Členové místní pobočky Českého zahrádkářského svazu tam zorganizovali v rámci Předhodového posezení pro místní pekařskou soutěž. Třetí ročník soutěže Vranovická bochta přivítal celkem devět pekařů a pekařek, kteří upekli výborné vdolečky. Ty se od sebe lišily množstvím tvarohu, povidly či ořechy. U takových dobrot nemohl Večerník v sobotu 4. září chybět.

„Na tyto akce se vždy těším nejen já, ale všichni naši obyvatelé. Je dlouholetá a tradiční, zahrádkáři ji mají ve své režii a vždy se vydaří,“ zmínila se starostka obce Irena Blažková. A měla pravdu, podle slov místních byli opravdu všichni velmi spokojeni. „Zdá se mi, že zahrádkáři jaksi stmelují tuto obec, ať už jde o kácení májky, nebo jiné akce. Paní starostka to vše podporuje a jsme tak díky tomu velmi spokojení,“ uvedl návštěvník František Piňos. „Já jsem tu vyrůstal a po nějaké době jsem se zpět do Vranovic vrátil, znám tak všechny akce, které se tu konaly. Letos jsem přišel i s partnerkou. Z buchet mi nejvíce chutnala devítka,“ prozradil Vojtěch Burda.

Vybrat ten nejlepší nebylo jednoduché. „Všechny jsou výborné, ale asi mi nejvíce chutná jednička, protože mám rád ořechy,“ prozradil mladý ochutnávač Michal Matoušek. „Mně zase nejvíc chutná tvarohová osmička,“ zmínila se Anna Piňosová.

„V minulosti se soutěžilo o nejlepší štrůdl a první rok se vyhodnocovala nejlepší bábovka. Letos se zúčastnilo devět pekařů a bylo těžké se rozhodnout, ale dalo se odlišit. Lišily se vláčností těsta a chutí tvarohu uvnitř. Někdo měl nahoře povidla, někdo marmeládu a jiný ořechy,“ prozradila organizátorka soutěže Ivana Hasalová s tím, že nakonec vyhrála buchta s číslem šest od Lenky Hrudové.

Mimo soutěž měli návštěvníci možnost si prohlédnout i vypěstované květiny, ovoce a zeleninu členy místní organizace zahrádkářů. Na všechny čekala bohatá tombola, hudba a dobrá zábava.